post picture

İlginç Okyanus Canlıları

Dünyanın en gizemli iki yeri gökyüzü ve okyanusların altıdır. Bu iki olgu hala günümüz teknolojisiyle bile ulaşılamayan yerlere ve dolasıyla sırlara sahiptir. Kıt'aları birbirinden ayıran okyanuslar yeryüzünün büyük bir bölümünü kapsar. İçerisinde daha varlığı bilinmeyen belkide milyonlarda canlıya ev sahipliği yapan okyanuslar çok ilginç canlıların meskenidir adeta. Bu okyanuslar o kadar sırlar ile doludur ki bu sırların çoğuda ışığın bile ulaşamadığı yerlerde gizlidir. Bu zamana kadar okyanusların sadece %5’i keşfedilmiş ve bu kadar az bir keşfe rağmen çok ilginç canlılarla karşılaşılmıştır. Şimdi bu ilginç okyanus canlılarından bahsedelim.

Kuzey Pasifik Dev Ahtapotu

Okyanusun 65 metre derinliğinde rastlanan bu ahtapotun en büyüğü, tam 272 kilogram ağırlığına sahiptir. Bilimsel ismi Enteroctopus dofleini olan ahtapotun tek bir kolunun uzunluğu 9 metreyi bulur. Dünyanın en büyük ahtapotu olma özelliğine sahip olan bu canlı ortalama 3-5 yıl yaşamaktadır. Büyük başlı, örtülü ve sekiz kollu kırmızımsı kahverengi bir ahtapot olup etçil bir canlı türüdür. En ilginç özelliği de o kadar büyük cüsseli olmasına rağmen gagası kadar bir açıklıktan kaçabilir veya girebilir.

Kürek Balığı

Oldukça uzun olan bu balık türü, tüm okyanuslarda yaşayabiliyor ve sıcak ve ılıman suları tercih ediyor. Bugüne kadar görülen yani karaya vuran en büyük kürek balığı 7.6 metre boyunda ve 272 kilo ağırlığındadır. Ancak araştırmacılar kürek balığının 11 metreye kadar büyüyebileceğini söylüyorlar. 300- 1000 metre derinlikte yaşadığı için çok fazla görüntülenemeyen bu ilginç canlı, dünyanın en büyük kemikli balığı konumundadır. Baş kısmından kuyruk kısmına kadar gelen kırmızı uzantı balığa çok güzel bir görüntü verse de deniz canavarı söylentilerinin de ortaya çıkmasına sebep vermiştir.

Yüzsüz Balık

Avustralyalı bilim adamlarının okyanusun 4000 metre derinliğinde rastladığı bu ilginç canlı dışarıdan bakıldığında yüzü yokmuş gibi görünüyor. Gözlerini ve ağzını asla ayırt etmek mümkün olmayan balığın, aslında bir ağzı ve gözleri var. Ağzı baş kısmının altında gizlenen balığın gözleri de gözle görülmeyecek kadar küçük. 40 cm uzunluğundaki balığın en son 150 yıl önce görüldüğü belirtiliyor.

Manta Vatozu

Dünyada bilinen en büyük vatoz türü olan manta bir başka adıyla hayalet vatoz okyanusta yaşayan en ilginç canlılardandır. Kocaman mağara gibi ağzı, üç rakamına benzeyen gövdesi ve ağız önündeki kürek gibi lopları olan canlının boyu 7 metreyi bulmaktadır. Deniz seviyesine göre 1000 metre derinliklere kadar gelirler. Etçil bir hayvandır. Yediklerini adeta filtreler. Yengeç yavrularını ve karideslere yiyerek beslenirler. Agresif yapıları yoktur ve gayet nazik hayvanlardır.

Mavi Balinalar

Ortalama 70-80 yıl yaşadıkları belirlenen mavi balinaların diğer bir ismi gök balinadır. Ağırlığı 150 tona kadar çıkabilen ve 33 metre boya sahip olan bu canlının dünyada sadece 4500 tane olduğu tahmin ediliyor. Araştırmalara göre 55 milyon yıldır dünyamızda olduğu söyleniyor. Kulaklarındaki katmanlar sayesinde yaşı tahmin ediliyor. Mavi balinalar hakkında en ilginç bilgi beyinlerinin yarısını uyku için kullanabilme yeteneğine sahip olması ve beynin kalan yarısının aktif olmasıdır.

Dev Japon Örümcek Yengeç

Okyanusun 600 metreye yakın derinliklerinde yaşayan her biri 3-4 metre olan 10 bacağa sahip bir yengeç türü olan bu ilginç canlı yengeç türlerinin en büyüğüdür. 20 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilir. Bilimsel adı Macroçcheira kaempferi olan yengecin sadece Pasifik Okyanusu'nda yaşadığı belirtiliyor. Japon örümcek yengeci bir tür leşçi ve okyanus dibindeki kabuklularla ve ölü balıklarla beslenir.

Balina Köpek Balığı

Bu güne kadar rastlanan n büyük balina köpek balığı türü 36 ton ağırlığında ve 13.7 metredir. Çok yavaş hareket eden bu canlı planton ve ufak balıklarla beslenir. Devasa boyutları olmasına rağmen son derece zararsız bir türdür. Kahverengi ve gri olan üst kısmında beyaz sarı ince çizgiler ve küçük noktalar vardır. Gövdenin alt kısmı ise beyazdır.

Fangtooth Balığı

Gövdesi sanki yanlardan sıkışmış gibi bir görüntüye sahip olan bu canlının korkutucu dişleri ilk göze çarpan özelliklerindendir. Bu dişlerin en önemli işlevi kendisinden büyük balıkları öldürmesine yaramasıdır. dikenli pullarla ve kılçıklar ile kaplı olan vücutları renkleri yetişkinlerde siyahtan koyu kahverengiye doğru değişiyor ve gençken açık gri oluyor. 5000 metreye kadar derinliğe indiği görülse de daha çok 2000 metrelerde yaşarlar. Dışa doğru uzanan çenesi karides ve kalamarları kolayca yakalamasını sağlıyor. Büyük kafaları sayesinde büyük balıkları yiyebilme özelliğine de sahip. Avını pusuya düşürmek yerine aktif olarak avını arayan bu ilginç canlı vücudundaki yanal açıklıkları kullanarak avının hareketlerini tespit eder.

Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı

Bu balığın dört yüzgeci bulunur ve bu dört yüzgeç üzerinde yürüyen tek balıktır. Kırmızı ruj sürülmüş hissi veren dudakları enteresan görünen burnu onu son derece ilginç yapıyor. Pasifik Okyanusunda genelde görünen bu ilginç canlı genelde kıyıya yakın yerlerde yüzer. 3-75 metre derinliğe kadar indiği görülmüştür. 20-40 cm boyu üçgen ve basık şekilli bir vücuda sahiptir. İlgi çekici dudakları cinsel bir çekimle bağlantılıdır. Hep kızgınmış gibi görünen bir yüze sahiptir. Balık olmasına rağmen yüzme özellikleri çok gelişmiş değildir. Etçil bir deniz canlısıdır. Ne yazık ki tehdit altındaki türlerdendir.

Barreleye Balığı

Kuşkusuz okyanusların en ilginç balıklarından biride barreleye balığıdır. Şeffaf kafalı oluşu, aşırı derecede ışığa duyarlı gözler, sıvı dolu bir kalkanı olan transparan kafalı canlı, Hint, Pasifik ve Atlantik okyanuslarında yaşar. Göz yapısı tıpkı bir insanın göz yapısını andırır. 600- 3300 metre derinliklerde yaşar. 15-45 cm arası boyu olan bu canlının dışarıdan bakıldığında göz gibi sanılan yerleri aslında bir burun işlevi görmektedir. 2004 yılında şeffaf kafa özelliği fark edilen barreleye balığı bu tarihten önce yakalanmış fakat kafası çok narin olduğundan parçalanmış ve şeffaflığı anlaşılamamıştı. Balığın dişlerinin olmadığı ve deniz anaları, planton ve balık artıkları ile beslendiği belirtilmektedir.

Goblin Köpek Balığı

İlk kez 1998 yılında görülen belirgin ve aynı zamanda geriye doğru çekilebilen bir çeneye sahip olan balığın burnu da bir hayli uzundur. Üst çenesinde 26 alt çenesinde 24 olmak üzere 50 keskin dişe sahiptir. Pembemsi bir renge sahiptirler. Evrimsel olarak günümüze kadar pek fazla evrim geçirmediği kanıtlanmış ve yaşayan fosil olarak kabul edilmiştir. Diğer köpek balıklarına benzemediği ve yavaş ve uyuşuk davrandığı gözlemlenmiştir. Kabuklular ve kafadan bacaklı ufak hayvanlar ile beslenirler. 1300 metre derinlikte yaşarlar ancak yiyecek bulmak için 100-200 metreye kadar çıktıkları görülmüştür.

Balta Balığı

Işık üretme özelliğiyle hayli ilginç balıklardan olan balta balığı, 3,5 cm uzunluğuna sahip olup balta ismini balta şeklindeki gözlerinden almaktadır. Kendi ışığını üreten balık çok hassa gözlere sahiptir.

Damla Balığı

Dünyanın en çirkin balığı olarak kabul edilen damla balığının çok ilginç bir görüntüsü vardır. Burnu büyük ve öne düşmüş üzgün görünüşlü yaşlı bir adam yüzünü anıran balık 25 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Pişkin bir balık görüntüsü veren bu ilginç canlı, aheste aheste yüzerek karşısına sabırla avının çıkmasını bekler. Akışkan bir jel gibi görünen damla balığı Avustralya, Yeni Zelanda ve Tazmanya sularında yaşamaktadır. 600-1200 metre derinliklerde yaşar. 4-6 kilogram ağırlığına ulaşabilen balığın eti yenmemektedir.

Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi