post picture

Girit’te Balık İsimleri

Girit Adasında Yakalanan Balıkların Yunanca İsimleri ve Türkçe Karşılıkları 

Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Girit, Yunanistan'ın en büyük ve en fazla nüfusa sahip adasıdır. Akdeniz ve Yunan kültürlerini yaşamın bütün alanlarında mükemmel bir harmoni içinde barındıran Girit için kuşkusuz deniz ve onun getirdiği bereket çok büyük bir yere sahiptir.

Girit Doğu Akdeniz ile Bati Akdeniz ve Ege Denizi'nin birleştiği yer olması sebebiyle balık geçiş yollarının ve dönemsel göçlerin en önemli noktalarından birisidir. Bu nedenle Girit yılın her döneminde balık bolluğu yaşanan bir adadır. Ayrıca derin kıyıları, zengin deniz tabanı örtüsünün yarattığı geniş meralar ile de göçmen olmayan yerli balık çeşitleri bakımından da oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Girit ve Türkiye’nin Balık İsimlerinin Benzerlikleri 

Dilimize geçen birçok balık isminin kökeni Yunancadır. Bugün yakalayıp yediğimiz balıkların da çoğunu hala Yunancadaki orijinal isimleriyle biliyoruz aslında. O yüzden Giritlilerin balıklara verdikleri isimlerle Türkçemizde kullandığımız isimlerin bazıları tamamen ayni olmakla birlikle, bazıları da çok küçük değişikliklere uğramış olarak karşımıza çıkıyor. 

Girit Adası Yunanca Balık İsimleri ve Türkçe Karşılıkları 

ATHERINA - Aterina

BAKALİAROS - Bakalaryo

BARBOUNİ - Barbun, Tekir

DRAKAİNA - Trakonya balığı

FAGRİA - Mercan

GARIDA - Karides

GLOSSA - Dil balığı

HANOS - Hani balığı

KALAMARI - Kalamar

KEFALOS - Kefal

KOLIOS - Kolyos

LAVRAKİ - Levrek 

MOUNGRI - Müren

PERKA - Yazılı Hani

ROFOS - Orfoz - Arap

SARDELA - Sardalya

SARGOS - Sargoz

SFYRIDA - Beyaz Lagos

SİNAGRİDES - Sinarit

SKORPİDİ - İskorpit

SOUPİA - Sübye, Mürekkep balığı

TSİPOURA (Çipura diye okunur) - Çipura - Çupra 

ZARGANA - Zargana

XFIAS - Kılıç balığı

XTAPODI (Htapodi diye okunur) - Ahtapot

Girit klasik hafif olta balıkçılığının yanı sıra derin suda jigging, Orkinos ve Kılıç Balığı avlarında oldukça popüler bir destinasyondur. Binlerce yıllık tarihi, olağanüstü yemekleri ve bol balık çeşitliliği ile unlu Girit Adasında gerçekleştirdiğimiz yurtdışı balık avı turları devam etmektedir. Balık avı turu ile sıra dışı maceralar ve unutulmaz bir tecrübe yaşamak istiyorsanız TekneveYat ziyaret ederek seçenekleri inceleyebilir ve rezervasyon için bizimle 0531 367 65 76 numaralı telefon hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. 

Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi