Türkiye, 8 bin kilometrelik sahil şeridi, ılık Akdeniz iklimi, sualtı zenginlikleri ve tarihi batıklarıyla dünyanın en çok tercih edilen dalış rotalarına sahip. Yaz tatili için gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği sualtı sporlarından biri de dalış. Tatil beldelerindeki dalış merkezleri ve yerel tekne işletmecilerinin düzenlediği dalış turları sayesinde ilgi giderek artıyor. Türkiye’de yılın 7 ayı boyunca dalış yapılabilen güzel noktaları var. Özellikle Muğla ve Antalya’da bulunan dalış noktaları, Mayıs – Kasım ayları arasında 18ºC – 26ºC arasında değişen deniz sıcaklıklarına sahip. Türkiye'de, Artvin Hopa ilçesinden başlayıp, Hatay Samandağ ilçesine kadar her noktada dalış mümkün olmakla birlikte, popüler dalış rotalarına birlikte göz atalım;
Gelibolu
Gelibolu yarımadasının tarihi Antik Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanır. Fakat bölgeyi dalış turları için cazip kılan şey Birinci Dünya Savaşı sırasında batan gemi enkazlarıdır. Şimdiye kadar 200’ün üstünde gemi enkazının keşfedildiği biliniyor. Bazı enkazlar dalış için uygun olmayan mesafelerde, bazıları ise dalış turlarıyla ziyarete edilebiliyor. Bölgede batık İngiliz zırhlıları, çıkarma gemileri, trol gemileri ve birçok farklı türde donanma aracına dalışlar yapılabiliyor.
Bodrum
Bodrum’un bir turizm merkezi olarak ünü tartışılmaz. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan bölgenin bu üne kavuşmasına yardımcı olan şeyler doğası, tarihi, kültürü ve elbette muhteşem sualtı zenginlikleri. Bodrum’un topografyası, diğer dalış noktalarından farklı olarak mağaralara ve resiflere dalışlar yapabilmeyi olanaklı kılar. Antik amforalar, baraküda ve orfoz türleri gibi farklılıklar da burayı dalış için ideal bir nokta haline getiriyor. Deniz altındaki tünellerden ve geçitlerden her geçişinizde sualtı yaşamının yeni bir güzelliğiyle karşılaşmanız olası.
Marmaris
Akdeniz kıyı şeridinin tüm özelliklerini sergileyen muhteşem bir liman kenti Marmaris. Meşhur yat limanı her yıl yüz binlerce yabancı turist için bir uğrak noktasıdır. Tarihi kent merkezi, hareketli gece hayatı ve doğasıyla Türkiye’nin incilerinden biridir. Turkuaz rengi denizi, burayı dalış turları için de önemli bir merkez haline getirmiştir. Marmaris’te, sualtında görüş mesafesi oldukça fazladır. El değmemiş koylarda ve sakin sularda dalış yapmanın keyfi bambaşkadır. İster kıyıdan ister tekneden dalış yapan sualtı meraklıları, antik amforalardan yılan balıklarına, renkli süngerlerden mürenlere kadar çeşitli sürprizlerle karşılaşabilirler.
Fethiye
Fethiye’nin çam ağaçlarıyla kaplı ormanları, sakin ve el değmemiş koyları, zamanın donduğu kasabaları ve antik kalıntıları kesinlikle görmeye değer. Ölüdeniz, Hisarönü, Ovacık gibi mutlaka gezilmesi gereken yerlere ek olarak, amatör dalgıçların maceraya atılabilecekleri dalış noktalarına da sahiptir.
Türkiye’nin tartışmasız en iyi sualtı maceralarına Fethiye’de atılabilirsiniz. Sığ ve sakin resiflerden mağaralara, tünellere, geçitlere ve mercanlara kadar birbirinden etkileyici, saklı hazineleri keşfedin. Bölge aynı zamanda deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğu için bu eşsiz yaratıklarla karşılaşma ihtimaliniz de var.
Kaş
Türkiye’nin en iyi dalış noktası olarak gösterilen Kaş, yabancı turistler tarafından da giderek artan bir ilgiye mazhar oluyor. Kaş ve Kekova çevresinde bulunan takımadalara yapılan dalış turlarında resifler, batıklar ve canlı bir sualtı yaşamına tanık olabilirsiniz. Kaş limanına çok yakın en az 30 dalış noktasıyla gerçekten bir cennet. Kaş’ta bulunan volkanik kaya oluşumları, denizin altında da nefes kesen manzaralara yol açıyor. Hem amatör hem de profesyonel dalışlar için seçenekler sunan Kaş’ta bir dalış turu yapmanızı kesinlikle öneririz. Ayrıca bu bölgede orfoz koruma alanı da bulunmaktadır.
Antalya
Antalya’da özellikle Side ve Kemer’de popüler dalış noktaları bulunuyor. İleri seviye dalışçılar, 20 ila 30 metre arası derinliklerde bulunan batık gemileri keşfetmek için her yıl buraya akın ediyor. Sualtı zenginlikleri arasında sadece batıklar yok elbette, resifler, antik kalıntılar, mağaralar ve doğal kaya oluşumları da görmeye değer şeyler arasında.