post picture

Yakaladığım Balığı Nasıl Pişirmeliyim?

Ülkemiz bulunduğu konum itibarıyla üç tarafı denizlerle çevrilidir. Tuzluluk oranlarına göre değişen denizler çok sayıda balık türlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Genelde yaz dönemine denk gelen aylarda balık avı yasağı başlasa da olta balıkçılığı devam etmektedir. Balıklar, karbonhidrat, şeker oldukça az fakat protein açısından zengin bir yapısı vardır. Bu sebeple oldukça sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıklar türlerine göre A, B1, B2, D vitamini açısından da zengindir. Fosfor, kalsiyum, iyot, flor bakımından bol miktarda balıklarda bulunmaktadır. 

Balıklar siyah ve beyaz et olarak kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bu yüzden yakaladığım balığı nasıl pişirmeliyim sorusu aklımıza gelir. Beyaz etli balıklar siyah etli balıklara göre sindirimi daha kolaydır. Jelâtin yönünden zengindir. Bu yüzden tavası, haşlaması, yağlı oldukları aylarda da ızgarası yapılarak tüketilmelidir. Örnek olarak barbunya, tekir, levrek, kefal, lüfer, kalkan, mercan, çipura, dil, pisi ve kırlangıç balıkları örnek verilebilir. Siyah etli balıklar ise daha yağlıdır. Torik uskumru, kılıç, hamsi, sardalya, gümüş, kolyos, palamut gibi balıklar da siyah etli balıklara örnek verilebilir. Yağlı balık olmasından dolayı aylarına göre özellikle de ızgaraları daha lezzetli olmakta, tavası da yapılmaktadır.  

Balıkları genelde kızartma, ızgara ya da fırında olmak üzere üç şekilde pişiriyoruz. Her üç şekilde de balıktan alacağınız lezzet birbirinden farklıdır. Burada önemli olan doğru balığı doğru şekilde pişirmektedir. Aksi takdirde pişirilme yöntemi uygun olmayan balık size vereceği lezzet de o kadar azalmaktadır. 

Tavada Balık Pişirme

Hamsi, palamut, mezgit, levrek, kalkan, barbun, tekir gibi balıklar tavada doğru pişirildiğinde mükemmel tatlar almanızı sağlayabilirsiniz. Her balık insana ayrı bir tat bırakmaktadır. Burada doğru ısı, doğru zaman ve balık cinslerine göre kullanılan unlar önemlidir. Kimi balık yağı fazla severken kimi balık kendisi yağlı olduğundan çok fazla yağ istemez. Örneğin mezgit balığı yakaladıysanız ve evde yapmak isteniyorsanız, mısır unu ile pişirmeyi deneyin. Beyaz un kullanıldığında aynı lezzeti yakalayamayabilirsiniz. Tavaya güzel dizilen balık iki tarafı da birer kez çevrilmesiyle pişirilmelidir. Süreleri balığın iri ya da küçük olmasına göre değişmektedir. Birden fazla çevrilen balıklar balığın kurumasına neden olmakta ve barındırdığı vitamin, kalsiyumların iyice azalmasına neden olmaktadır. Çünkü tavada yapılan balıklar da insan vücudunun alması gereken vitaminlerin azalmasına neden olduğu için, uzun süre ateş de bekleyen balıklarda da iyice yok olmasına neden olmaktadır. Yine özellikle levrek balığı tavada buğulama şeklinde yapılabilir. Tavaya koyacağınız fileto şeklinde kesilmiş ve kılçıkları alınmış levrek yanına sarımsak, defne yaprağı, domates rendesi, karabiber gibi malzemelerle yaklaşık bir saat pişirildiğinde bütün vitaminin tavada buluştuğu lezzetler yarata bilirisiniz. 

Izgarada Balık Pişirme

Levrek, istavrit, çinekop, hamsi, çipura, lüfer gibi balıklar doğru ayı yakaladığınızda balık iyice yağlanacağı için ızgarada yapılması daha doğrudur. Kendinden yağlı olan balık güzel temizlendikten sonra ızgara teline dizilerek iki tarafı da birer kez pişirilmesi ile lezzetli hale gelir. Izgara da yapılan balık da vitamin, fosfor, kalsiyum bakımından zengin kalmasını sağladığı için gerekli besin değerlerini insan vücuduna daha çok vermektedir. 

Fırında Balık Pişirme

Levrek, çipura,  barbunya, lüfer, palamut gibi balıklar fırında tepsi de ya da kağıt kebabı olarak yapılabilir. Tepsiye ya da kâğıdın içine koyacağınız soğan, patates, sarımsak, limon, defne yaprağı gibi malzemelerle balığınızın lezzetini daha da taçlandırabilirsiniz. Balıkların üzerine kızarıncaya kadar yaklaşık 200 derecelik bir ısıda pişirebilirsiniz.

Hangi balık türü olursa olsun önemli olan pişirme yöntemidir. Doğru pişirme yöntemi ile pişirilen balıklar, türlerine göre verdiği lezzetler birbirlerinden farklıdır. Besin değerlerini kaybetmeden pişirilerek yenilmesi tercih edilmelidir. 

Balık avı turu ile sıra dışı maceralar ve unutulmaz bir tecrübe yaşamak istiyorsanız sayfamızı ziyaret ederek seçenekleri inceleyebilir ve rezervasyon için bizimle 0531 367 65 76 numaralı telefon hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. 

Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi