post picture

Kılıç Balığı Hakkında İlginç Özellikler ve Gerçekler

Denizlerin en etkileyici ve hızlı balıklarından olan Kılıç balığını ne kadar iyi tanıyorsunuz?

Yazımız, kılıç balığı hakkında beslenmesi, görüntüsü, yaşam alanı ve çok daha fazlası hakkında ilginç bilgiler verecektir.

Kılıç balığı, okyanustaki en büyük balıklardan biridir ve etrafındaki balıklar arasındaki en hızlılar
arasındadır. Kılıç balığı, uzun kılıç benzeri gagasıyla ünlü geniş, deniz balıklarıdır. Bilim dünyasında, Xiphias gladius olarak bilinir ve Latince "gladius" kelimesi kılıç anlamına gelir. Bu balık, hepsi de uzatılmış bir çene veya gagaya sahip, yelkenli balıkları ve marlin gibi balıkları içeren billfish denen bir kategoriye aittir. Kılıç balıkları, Xiphiidae balık ailesinin hayatta kalan tek üyesidir.

Kılıç göçmen olsa da, kıyı yakınlarında da bulunabilir. Aralarında büyük farklılıklar olmasına rağmen, yaygın olarak başka meşhur sivri burunlu balıklarda marlin ve bazen sailfish ile karıştırılır. Kılıç balığının gagası diğer ikisinden daha uzun ve güçlüdür. Önemli bir diğer fark da, sırt yüzgecinin çok daha küçük olmasıdır. Ayrıca, sailfish okyanustaki en hızlı balıktır.

Kılıçbalığı, balıkçılar arasında kıymetli bir avdır. Büyüklüğü biftek ve barbekü için idealdir. Bu
eğlenceli balıkları yakalamanın güçlüğü ve meydan okuması üzerine çeşitli rekreasyonel sporlar gelişir.

Kılıçbalığı Hakkında İlginç Özellikler ve Gerçekler

Kılıçbalığı Ağırlığı ve Uzunluğu

Yaklaşık 5 ila 8 metre uzunluğundaki kılıç balıklarının ağırlığı genellikle 75 ila 125 kg arasında değişir, ancak bazıları 500 kg'a kadar çıkabilir. 1953'te Şili'de ele yakalanan en ağır kılıç balığı 536 kg ağırlığındaydı. Dişiler erkeklerden çok daha büyüktür.
Üst çenesi, kılıç gibi uzun ve düz durur. Tam olarak yetişkin hale geldiğinde bu burun, kılıç balığının toplam uzunluğunun üçte birine denk gelir. Bu uzun burnunu savunma ve avlanma için kullanılır.

Kılıçbalığı Rengi ve Yüzgeçleri

  • Üstte, yanlarda ve yüzgeçlerde kahverengimsi mavi-gri renk hakimdir. Altındaki karın beyaz renktedir.
  • Balıkta sırtta iki dorsal kanat bulunur; ön kanat sırttan daha büyüktür. Büyük pektoral (göğüs bölgesi) kanatçıkları ve iki pelvis kanadı, biri büyük, diğeri çok küçük. Kuyruk yüzgeci, kaudal yüzgeç olarak adlandırılır ve hilal şeklindedir.
  • Gençler ve yetişkinler arasında birçok farklılık var. Çocuklarda dişler bulunurken, yetişkinlerin dişleri yoktur. Çocuklar eşit büyüklükte çenelere sahiptir ve yaşla birlikte üst çene gaga biçiminde uzar. Yanal çizgi -yüzey ortalarından boyuna ilerleyen çizgi- genç balıklarda bulunur, ancak yetişkinlerde görülmez.

Kılıçbalığı Yetişme Ortamı

Hem sığ suda hem de 650 metre derinlikte bulunabilir. 5ºc bir sıcaklığa tahammül edebilmesine rağmen, 18 ve 23º F aralığında sıcak suyu tercih ediyor.

Kılıçbalığının Yaşadığı Yerler Nerelerdir?

Kılıçbalığı, Hint, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında ve hatta Akdeniz, Marmara Denizi, Karadeniz ve Azak Denizi gibi bazı soğuk bölgelerde bulunur. Çoğunluğu Pasifik okyanusunda bulunur.

Kılıçbalığı Neyle-Nasıl Beslenir, Ne Yer?

Çok etçildir ve çoğunlukla geceleri çeşitli balık ve omurgasız hayvanlar üzerinden beslenir.
Orkinos, barakuda, uskumru, menhaden, gümüş hake, mavi dize, ringa balığı, gadidler, scombrids ve lankfish gibi balıkları tercih ederler. Omurgasız hayvanlar arasında kalamar ve ahtapotları avlıyorlar.

Kılıçbalığının Biyolojik Yapısı

  • 50 mil hızla hareket edebilirler, bu da onları okyanustaki ilk on hızlı balıktan biri yapar.
    Beslenirken, balıkları gövdesinden ayırmak için uzun gagasını kullanır. Daha sonra hepsini yutar. Kılıç, suda yüzmesini de kolaylaştırır.
  • Kılıç balığını avlamak isteyen az sayıdaki predatörlerden biri olan katil balinalar ve köpek
    balıklarından korunmak için uzun burnunu kullanır.
  • Vücut çoğunlukla beyaz kas liflerinden oluşur. Bu, uzun mesafelerde yüzmek yerine, akımın onu her yere taşımasını sağlar.
  • Mümkün oldukça göç etmeyi sever, kışları soğuk sudan sıcak suya göçer. Bununla birlikte, yazları yumurta bırakmak için daha soğuk bölgelere göç edebilir.
  • Onlar güçlü ve agresif savaşçılardır. Kılıçbalığı, beynine kan akışını arttıran ve onları ısıtmak için 'brain heater' adı verilen ilginç bir uyarlamaya sahiptir. Bu, soğuk suda daha iyi görmelerini de sağlar; bu 25.000 balık türü arasında sadece 22’sinde olan bir yetenek!
  • Sudan çıkıp sıçrama alışkanlığı ile vücudundan lampreys gibi parazit balıkları uzaklaştırdığı
    düşünülmektedir.

Kılıçbalığının Çiftleşmesi-Üremesi

Kılıçbalığı, 5 ila 6 yaşlarında cinsel yolla aktifleşir. Dişi yumurtalarını suyun içine atar ve erkek
tarafından sperm salgısı ile döllenir. Dişiler içinde 1 ila 29 milyon yumurta taşıyabilirler. Büyük dişiler küçüklerden daha fazla yumurta taşırlar. Çocuk kılıç balığı, besin sıkıntısı çekilen zamanlarda yetişkin kılıç balığı da dahil olmak üzere çeşitli sucul hayvanlar tarafından avlanır. Bir kılıç balığı yaklaşık 15 yıl yaşayabilir, ancak ortalama ömrü yaklaşık 9 ila 10 yıldır.

Kılıçbalığı Avcılığı, Balıkçılığı

  • Japonya, İspanya, ABD, Meksika ve Avustralya gibi ülkelerde popüler bir gıda kaynağıdır ve Japonya toplam avın dörtte birini oluşturmaktadır.
  • Vücutta biriken metil cıva gibi toksik kimyasallardan dolayı riskli bir balık olarak kategorize
    edilmiştir. Bu nedenle hamile kadınların ve çocukların genellikle tüketmemeleri önerilir.
  • Uzun kılıcı ve büyüklüğü kılıç balığına müthiş bir görünüm verirken, provoke edilmediği takdirde insanlara hiçbir zaman saldırı yapmadığını gösteren bulgular vardır.
  • Kılıçbalığı türü tehlike altında değildir. Ancak bazı bölgelerde ki aşırı avlanma, ilerisi için endişe vermektedir.

Bu efsanevi balık Türkiye'de de bir çok noktada yakalanabilmektedir. Siz de birbirinden güzel deniz canlılarını görmek ve bu deneyimi yaşamak isterseniz tekne kiralama sayfamızı inceleyerek bu deneyim hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi