Sualtı Dalış Alanları İçin 10 Öneri
Türkiye dalış için gerçek bir cennettir. Burada size ülkedeki en muhteşem dalış alanlarından bazılarını tanıtmak istiyoruz.
1.Sivriada ( İstanbul )
Marmara denizin soğuk ve kirli olduğu düşüncesi burada dalış yapma düşüncesini azaltırken, Sivriada açıklarında ’67 Taşı olarak bilinen bölge akıntısız ve çok ziyaretçi olmayışından dolayı dikkat çekiyor. Tabi bölgenin her geçen gün adından bahsettirmesi yakın zamanda popülerliğini arttırabilir. Deniz tabanında antik testi parçaları olduğu ise söylentiler arasında yer alıyor.
2.Saros ( Çanakkale )
İstanbul’a yakın olmasından dolayı İstanbulluların çokça tercih ettiği bir nokta ve misafirlerini hafta sonu kabul etme imkanlarına sahip. Bölgede bulunan otel ve kamp sahaları buna olanak sağlarken, konaklama açısından ziyaretçilerini sevindiriyor. Saros yakınlarındaki Bebek Kayalıkları açıklarında 30 ile 40 metrelik derinlikte çeşitli deniz böcekleri görme fırsatı yakalıyorsunuz. Bunun yanı sıra dalış noktası içinde müren, iskorpit, deniz yıldızları, deniz salyangozları gibi sualtı canlıları da dalışınızda size eşlik ediyor. Renkli bir sualtı keşfi fırsatı yakalamak istiyorsanız Saros sizi bekliyor.
3.Ayvalık ( Balıkesir )
Birçok ada ve dalış noktasına sahip olan Ayvalık, sunduğu çeşitlilikle bölgeyi ziyaret edecek dalgıçlara ev sahipliği yapmayı bekliyor. Resif yönünden de zengin olan dalış alanları Deli Mehmet, Kerbela, Ezher Bey gibi görsel yönden zengin sualtı manzaraları ile dalgıçlara adından söz ettiriyor. Gorgon mercanlarıyla zengin olan resifler; müren, gelincik balığı, orfoz, ahtapot gibi deniz canlılarına da ev sahipliği yapıyor. Bölgenin deniz canlıları, mercan ve resif yönünden zengin oluşu sualtı fotoğrafçılığı için uygun görünüyor.
4.Bodrum ( Muğla )
Resif ve bu resiflerin sahipleri olan balıkları görmek istiyorsanız sizin için uygun bir dalış noktası gibi görünüyor. Özellikle lahoz, sinağrit, müren, akya ve orfoz gibi ev sahiplerini barındıran Büyük Resif, bölgeye dalmak için gelen ziyaretçilerini bekliyor. Özellikle erken saatlerde suyun berrak olması ve görüş mesafesinin yükselmesinden dolayı dalış için uygun bir zaman olduğu söyleniyor.
5.Gökova ( Muğla )
Gökova’ya isimini de veren gökyüzünün mavisine sahip olan bölge, yalnızca yerli değil yabancı turistlerinde ilgi odağı olarak uluslararası anlamda da dalgıçların uğrak noktası olarak biliniyor. Gökova’da; gökyüzü mavisi içinde yapılan dalışlar, denizin berrak olması ile dalgıçlara ayrı bir keyif verirken, ‘dünyanın en güzel mavisi’ sloganıyla da ününe ün katıyor. Gökova’da dalış noktalarının derinliği yer yer 200 metreyi dahi buluyor. Eğitmenler ise bu noktalardaki basınç konusunda dalgıçları uyarıyor. Ege denizi içinde yaşayan her türlü böcek, kabuklu, anemon ve sünger yanı sıra orfoz ve lahoz da dalış esnasında göze çarpıyor.
6.Datça ( Muğla )
Datça’da bulunan dalış noktası, Hisarönü Körfezi yakınlarındaki Atabol Feneri’nin batısında yer alıyor. Yaklaşık olarak bir kilometrelik bir genişliğe sahip dalış alanının derinliği 10 ile 20 metre arasında değişiyor. Körfezden açıkta bulunan dalış noktasının suları temiz ve berrak iken görüş mesafesinin ise oldukça fazla olduğu söyleniyor.
7.Fethiye ( Muğla )
Türkiye’de en iyi dalış noktalarından birisi olduğu söylenen Afkule’nin Fethiye’nin göz bebeği olduğu söyleniyor. Dalış alanı içinde 70 metre boyunca uzayan bir yarık olduğu ve bununda bölgedeki dalgıçların ilgisini çekmeye yettiği ifade ediliyor. Dalış alanında aynı zamanda görülmeye değer birçok çeşitte sualtı canlısınında olduğu da ifade ediliyor.
8.Kaş ( Antalya )
Derin ve akıntılı bir dalış alanı olan Uçan Balık, Antalya’da Kaş açıklarında bulunuyor ve akıntılı oluşundan dolayı tecrübeli dalgıçlar için uygun görünüyor. Uçan Balık’taki dalış noktaları genel olarak otuz metre derinliğe sahipken yer yer derinliğin 60 ile 70 metreye çıktığı da oluyor. Bu dalış noktalarının sualtı zenginlikleri arasında 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir İtalyan keşif uçağı bulunuyor. Bir de bu batığın etrafında gezinen lahozlar. Uçan Balık’taki dalış noktalarının görüş mesafesi ise genel olarak 20 ile 30 metre arasında olduğu söyleniyor.
9.Kalkan ( Antalya )
Batık açısından mükemmel bir zenginliğe sahip olan Kalkan, adeta keşfedilmeyi bekleyen saklı bir diyar gibi görünüyor. Batık ve batık araştırmayı seven dalgıçların birçok kez uğradığı dalış alanlarına sahip olan bölge ziyaretçilerini memnun ederek adını duyuruyor. Kalkan açıklarında yer alan ‘Sakarya batığı ile İngiliz kargo gemisi’ dalış noktaları içinde en ünlüsü. Bir sualtı kanyonu içinde 10 ile 60 metre derinliklerde görülen batıklar aynı zamanda çeşitli deniz canlılarına da ev olduğu görülüyor. Bölgenin yalnızca deniz canlıları değil, sualtı bitkileri yönünden de zengin olduğu söyleniyor. Kalkandaki dalış noktalarının her seviyeden dalgıca açık olduğu ifade ediliyor.
10.Tekirova ( Antalya )
Zengin sualtı manzarası ile Üç Adalar, sualtı fotoğrafçılarının ve dalgıçların sıkça uğradığı noktalardan birisi olarak biliniyor. Derinliklerde yer alan yumuşak mercanların oluşturduğu sualtı manzarası hem fotoğrafçıların hem de dalgıçların ilgisini çekiyor. Bölgeyi cazip kılan bir başka özellik ise kıyıdan ulaşımın rahat olduğu bilgisi. Bölgede tek dalış noktası olmasından dolayı teknelere dalış taleplerinin çok olduğu söyleniyor. Adaların çevresinde hala orfozların görünmesi ise bölgede dalgıç akınına sebep oluyor. Adaların açığında bulunan dalış noktalarında suların berrak olması ise bölgeye gelen dalgıçların ilgisini canlı tutmaya yetiyor.
Blog yazımızda sizler için Türkiye'deki ilk 10 dalış yapabileceğiniz bölgeleri listeledik, sizler de dalış yapmayı düşünürseniz, dalış turu ve eğitimi sayfamızı ziyaret edebilir, dalış turu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Dalış turuna veya eğitimine katılmak için Bizimle 0531 367 65 76 telefon numaramızdan veya iletişim formunu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.