post picture

Mavi Turlardaki Kumanyalar

Şehrin stresini arkanızda bırakıp sevdiklerinizle yeni bir deneyim yaşamak mı istiyorsunuz? Yıllardır gittiğiniz otel tatillerinden, doğa gezilerinden çok daha farklı bir şeyler arıyorsanız mavi tura çıkmaya ne dersiniz? Kendinize keyif alacağınız bir zaman yaratmak için mavi tura çıkarak denizlerin keyfini çıkarabilirsiniz.   

Kalacağımız yer belli peki ne yiyip içeceğiz? Tatillerde ilk sorunların başında hem uygun hem de kapsamlı bir yemek hizmeti bulma geliyor. Bu nedenle, mavi turlara katılan kişilerin aklında beliren ilk soruların başında mavi tur kumanyaları gelmekte. Mavi turlar kullanılan her model tekne farklı bir kumanya servisi verilebiliyor. Bunun sebebi tekne turuna çıkacak yolcu kapasitesinin her tekne için farklı olması.

Bu yazımızda denizlerin sonsuz mavisine açılan teknelerde keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak ve istediğiniz yiyecek - içeceklere kolay ulaşım imkanı sunacak kumanya hizmetinden bahsedeceğiz… 

Kumanyalar Nasıl Belirleniyor?

Tatile çıkma düşüncesi ne kadar keyifli olsa da temel ihtiyaçlar için zaman kaybetmek istemeyenlerin sayısı bir hayli fazla aslında. Vaktini ailesiyle ya da arkadaşlarıyla geçirmek ve başka bir şeyle ilgilenmek istemeyenler için yemek problemi kolayca çözülmüyorsa biraz can sıkıcı olabiliyor… 

Farklı bir aktivite ile özellikle yaz aylarını dinamik geçirmek isteyen, bir yere bağlı olmadan gezmeyi hobi edinmiş tatilciler için mavi turlar özellikle yeme içme konusunda tam bir kurtarıcı! Neden mi? Çünkü mavi turlarda verilen kumanyalar, kumanya servisi veren bazı şirketlerce özel olarak hazırlanıyor. Böylece tatile çıkanlar, ilk dakikalarını “acaba ne yesek” diyerek geçirmiyor! 

Mavi turlarda yemekler, önceden sipariş edilmiş listelere göre teknelerde bulunan aşçılar tarafından yapılıyor, kimi zaman da dışarıdan market alışveriş imkanıyla yolcular kendi isteklerine göre bir kumanya oluşturabiliyor.

Neye Göre Kumanya Seçeceğiz?

Yemekleri biz düşünmeyeceğiz… Bu çok güzel peki, listemizi hazırlarken nelere dikkat edeceğiz, seçilen ya da oluşturacağımız kumanyalar nelere göre belirleniyor?

Bu konuda birkaç faktör var aslında; kumanyada verilecek yiyecek ve içeceklerin belirlenmesinde teknenin büyüklüğü, rotası, kullanım yoğunluğu ve tekne yönetimi tarafından belirlenen öğün saatleri etkili oluyor. Kimi mavi tur teknelerinde 2 öğün verilirken kimi turlarda 3 öğün kumanya hizmeti veriliyor. Yemek saatleri olmaksızın yolcuların yemek alışkanlıklarını kendileri belirlediği hizmetler de plansız, programsız, anlık yaşamak isteyen ve tatilini yemek saatlerine göre ayarlamayı düşünmeyen tatilciler için bulunuyor. 

Teknede Yeme - İçme Kültürü 

Kumanya paketleri içinde çeşit çeşit yiyecek - içecek gruplarından ürünler bulunuyor. Bunlar herkes için ihtiyaç duyulabilecek ürünler olduğu gibi aynı zamanda kumanya listelerinde farklı zevklere hitap eden ürünler de yer alıyor. 

Kişi sayısı ve istenilen yiyecek içeceklere göre hazırlanılan menüye göre bir kumanya listesi ortaya çıkarılıyor. Kumanya için alışveriş, kimi teknelerde önceden siparişle çalışan zincir marketlerden alınıyor ya da kimi teknelerde yolcular kendi alışverişlerini yaparak geliyor. Tabi böyle bir kültürde yemeklerin hazırlanması ve servis edilmesi tekne yolculuğu için ücretsiz. 

Yalnızca yiyecekler değil aynı zamanda içecekler de yolcular tarafından alınıp tekneye girilebiliyor ancak dilerlerse sipariş üzerine çalışan zincir marketler tarafından içecek kumanyası sağlanabiliyor. Bazı teknelerde içecek servisi belirli bir ücret karşılığında yapılıyor, bunu tatil öncesi ilgililere danışmak ve akılda tutmakta fayda var. 

Teknelerin içecek servisleri, alkollü ve alkolsüz olabildiği gibi kumanyalar da buna göre düzenlenebiliyor. Mavi tur kumanyaları hazırlanırken dikkate alınan ve öncelik verilen şey, yolcuların isteklerinin karşılanması. Yani eğer “ya canım şunu çekerse de ben bulamazsam!” diye düşünüp endişelenmenize gerek yok :)

Kumanyalarda Neler Bulunuyor?

İnsanlar için en önemli şeylerden biri tabii ki de yemek. Yemeklerin sağlıklı ve doyurucu olması da keyifli bir tatil için çok önemli!

Mavi tur kumanyalarında temel yiyecek içecek ürünleri bulunuyor. Bakliyatlar, meyve sebzeler, temel gıda, tatlı çeşitleri, temel kahvaltılıklar, süt ve süt ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi geniş kitlelerce tercih edilen ve ihtiyaç duyulan yiyecek ve içecekler misafirlere sunuluyor. Siz de kumanya alışverişi için ayrılan bütçenize göre bu listelerde istediklerinizi sipariş edebiliyor ve ödemesini gerçekleştirebiliyorsunuz. 

Yalnızca Teknede mi Yeniyor? Hayır…

Tekne turu yapmak isteyenlerin kiraladığı teknelerde kumanya hizmeti onların tercih ve ihtiyaçlarına yönelik oluyor. Ancak eğer her gün teknede yemek yemek istemeyen, farklı limanlarda zaman geçirmek isteyen yolcular için tekne personelleri tercih edilen limanlara demirleyerek buralarda yiyebilme imkanı sunuyor. 

Kiralanan teknelerde kimi zaman dışarıdan alkollü ya da alkolsüz içecek temin edilmesi istenmiyor. Bunun yerine teknelerde bulunan bar bölümü belirli fiyatlarla satış yapıyor. Bazı özel tekne turlarında yolcular, alışveriş listesini önceden siparişle bildiriyor ve tekne personeli tarafından kumanyaya bu liste ekleniyor. Kumanyalar belirlenirken yolcuların istekleri ön planda oluyor. 

Kumanya belirlenirken bu konuda tecrübeli elemanlar hazırladıkları kumanya listesini size iletiyor. Örnek olan bu listelerden istediklerinizi çıkarabiliyor ya da isterseniz yeni ürünler ekleyebiliyorsunuz. Ödemeler ise kumanya siparişi tamamlandıktan sonra teknede yapılabiliyor. 

Örnek kumanya listesini sizlerle paylaşıyoruz bunlar sadece örnek olduğu için herkesin tercihine göre ürünler ve sayıları belirlenebilir :)

Son Blog Yazıları
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Mavi Turda Acil Durumlarda Neler Yapılır?
  • Mavi Turlardaki Kumanyalar
  • Türkiye'deki En İyi Mavi Tur Rotaları
  • Kabin Kiralama
  • Mavi Yolculuk için En Uygun Zaman Nedir?
İlginizi Çekebilir