Tekne Alırken Nelere Dikkat Edilir
- Kullanım amacınızı ve kapasitesini belirleyin. En az kaç kişilik olmalı, kimlerle kullanacaksınız, konaklayacak-yatacak bir alanı olmalı mı, sadece balığa çıkmak için mi yoksa birkaç gün ailece tur yapmak da istiyor musunuz, ya da uzun mesafeler ve sürelerle denizde kalmak mı istiyorsunuz gibi sorularla başlayın. Bu şekilde öncelikle ihtiyacınız olan teknenin minimum ve maksimum özellikleri ile tipini kabaca da olsa netleştirmiş ve seçenekleri azaltmış olursunuz.
- İkinci el veya sıfır tekne konusu. Burada yine bir ayrım yapılabilir. Çünkü bazıları için kullanılmamış tekne almak bir tutkudur. Bazıları içinse, belki denizciliği öğrenmek, tecrübe kazanmak, belki ekonomik nedenlerle ikinci el teknelere yönelmek daha mantıklıdır. Burada önem arz eden durum ise, özellikle ikinci el tekne alırken dikkat edilecek bazı önemli konuları öğrenmektedir. Bu konuda teknelerin bir nevi ekspertizini yapan serveyörlerden profesyonel destek alınabilir. Sörvey hizmeti sizi pek çok masraftan kurtarabilir. Eğer bir sörveyör yoksa, ne olursa olsun, mutlaka teknenin gövdesi, elektrik aksamları, ve motoru, toplam motor çalışma saati gibi veriler teknik bilgi sahibi kişiler tarafından incelenmelidir. Nitekim bunların onarım ve değişimleri çok ciddi maddi külfetlere neden olabilir.
- Motor kapasitesini ve cinsini netleştirin. Aslında bu konu elbette bir önceki soruların da içinde saklı. Çünkü amacınıza uygun bir tekne için, ona uygun bir motor da gerektirir. Bu nedenle, amaçladığınız şekilde kullanıma uygun bir motorun türünü, en az hangi güçte, özellikte olmasını da netleştirmeniz gerekir. Nitekim tekneyi gövde ve motor diye iki ana bölüme ayırdığımızı unutmayın ve çoğu zaman motor gövdeden ayrı satılabilir veya değiştirilebilir.
- Tekneyi aldıktan sonra hangi liman, marina, iskeleye bağlayacaksınız. Bu konu da son derece önemli. Çünkü teknenizin istediğiniz an elinizin altında olması, kolay ulaşılabilir olması, bunun yanında hem doğa şartlarında hem de genel olarak güvenli bir yerde durması da çok önemli. Ülkemizde her yıl onlarca tekne göçmen kaçakçılığı nedeniyle çalınmakta veya -özellikle dıştan takma-motorlar çalınmaktadır. İşte teknenin duracağı yerin de bir maliyeti var. Ayrıca her istediğiniz noktada yer bulamayabilirsiniz. Bu nedenle tekneyi satın aldıktan sonra bağlayacağınız yeri de önceden netleştirmeniz gerekir.
- Resmi prosedür ve kullanım şartları. Teknelerin de tıpkı arabalar gibi kayıtları tutulmaktadır ve alım satımı için resmi bir prosedürü vardır. Öte yandan herkes her istediği tekneyi kullanamaz. Teknenin boyu, motor gücü ve türüne göre edinmeniz gereken bazı belgeler / bir nevi ehliyet gereklidir. Bu nedenlerle alacağınız tekne için hangi belgelerin yasal olarak zorunlu tutulduğunu ve liman başkanlıklarında devir için teknenin kaydında haciz rehin olup olmadığı gibi hususları önceneden öğrenmenizde fayda var.