Likya Yolu
Dünya çapında birçok turistin yürüyüş rotalarından biri olan Likya Yolu’nda yürüyüş yapmak için bir bahane aramaya gerek yok. Hem tarihi hem de doğal güzelliklerin arasından ekosisteme tanıklık ederek bir yürüyüş yapmak için Likya yolu turlarını tercih edebilirsiniz. Muğla'nın Fethiye İlçesinden yola çıkarak Antalya'ya kadar devam eden bu yol için bölgenin milattan önceki adı olan Likya verilerek bugün hem yerli hem de yabancı turistik tercih ettiği bir nokta haline gelmiştir.
Gelin birlikte Likya Yolu’nun detaylarına birlikte bakalım.
Likya Yolu Nerede?
Likya Yolu, Fethiye Ovacık'taki "Likya Yolunun Başlangıcı" tabelasından başlamaktadır. Likya Yolu, Antalya merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Geyikbayırı kasabasında son buluyor. Likya Yolu yürüyüş etabına Fethiye'den başlamak istiyorsanız Dalaman Havalimanı'nı, Geyikbayırı'ndan başlamak istiyorsanız Antalya Havalimanı'nı tercih etmelisiniz.
Likya Yolu’na Nasıl Gidilir?
Eşsiz manzaralara tanık olmak ve doğanın arasında yürüyerek farklı bir Dünya’ya kapı aralamak istiyorsanız Likya Yolu’nu ziyaret etmeniz gerekiyor. Likya Yolu’na bulunduğunuz şehirden varmak için isterseniz Muğla’daki herhangi bir havalimanına iniş yaparak Ölüdeniz’e doğru yola çıkabilir, isterseniz de Antalya’ya giderek Antalya’da bulunan noktadan başlangıç yapabilirsiniz.
Likya Yolu Kaç KM?
Tarihte Roma eyaleti görevi gören Likya’nın, bugün bir yol adı olarak kullanılması ve birçok gezginin uğrak noktası olması paha biçilemez. Dünyadaki yürüyüş patikaları arasında mesafe bakımından ilk 10 içerisinde gösterilen Likya Yolu, yürüyüş sırasında sunduğu manzara ile de oldukça adından söz ettiriyor diyebiliriz. Fethiye Ölüzdeniz’den başlayarak Antalya’da sonlandırabileceğiniz gibi isterseniz yolun ters istikameti olan Antalya – Fethiye arasında da yürüyüş yapabilirsiniz. Likya Yolu’nun toplam mesafesi 555 km olarak bilinmektedir. Tüm rotayı orta tempolu bir şekilde yürüyerek 30 güne tamamlamanız mümkün. Ancak Likya Yolu’nun manzarası ve eşsiz doğası ile bolca kamp yapmak veya ören yerlerinde mola vermek isteyebilirsiniz. Bu da yürüyüş rotanızın gün olarak süresini uzatabiliriz.
Likya Yolu Güzergahı
Likya Yolu birçok açıdan Türkiye’nin turizmi için önemli bir konumdadır. Bununla birlikte Likya Yolu güzergahında yok yok diyebiliriz. Muğla’nın Fethiye ilçesinden başlayan Likya Yolu, Antalya’nın Göynük, Beldibi bölgelerine kadar sürmektedir. Likya Yolu güzegahı içerisinde birçok doğal güzellik, eşsiz manzaralar, doğal canlı yaşamına tanıklık edebilir ve tarihin önemli antik kentleri arasında yürüyerek farklı bir tecrübe edinebilirsiniz.
Likya Yolu Başlangıç Noktası
Likya Yolu için başlangıç noktası yukarıda da belirttiğimiz gibi sizin belirleyeceğiniz güzergaha göre değişmektedir. Muğla’dan Antalya’ya doğru olan patikayı yürümek istiyorsanız, Fethiye’den yola çıkarak Likya Yolu turunu Antalya’da sonlandırabilirsiniz. İsterseniz de güzergahınızı Antalya Beldibi’nden başlatarak Likya Yolu’nu Fethiye’ye bağlı olan Ölüdeniz’de sonlandırabilirsiniz. Likya Yolu yürüyüşü tamamen sizin isteklerinize göre şekillenecek bir doğal güzellik patikası diyebiliriz.
Likya Yolu Etapları Nelerdir?
Likya Yolu için yapılan araştırmalarda en çok sorulan sorular arasında Likya Yolu etapları gelmektedir. Yanlış bilgilerin aksine Likya Yolu içerisinde herhangi bir etap bulunmamaktadır. Bunun yerine patikalar bulunarak rotanızı oluşturabilir ve konaklayacağınız yerleri kendiniz seçebilirsiniz. Likya Yolu yürüyüş patikaları arasında; Ölüdeniz, Hisarönü (Ovacık), Faralya, Kabak Koyu, Alınca, Yediburunlar , Gavurağılı, Patara, Kalkan, Sarıbelen , Gökçeören, Kaş, Kekova, Demre, Alakilise, Finike, Gelidonya Feneri, Adrasan , Olympos, Çıralı, Tekirova, Gedelme, Geyikbayırı bulunmaktadır.
Likya Yolu Gezi Rehberi
Likya Yolu’nda yürümek isteyenler için ise bir rehber hazırlamak gayet yerinde bir karar olacaktır. Likya Yolu’nu ziyaret etmeden önce iyi bir hazırlık yapmalı ve rotanıza kaç gün devam edeceğinizi planlamalısınız. Yürüyüş yolu içerisindeki beldelerden istediğinizde yürüyüşünüzü sonlandırabileceğiniz unutmamalısınız. Hazırlık aşamasında; iyi bir sırt çantası, çadır, mat, ayakkabı veya dayanıklı bir sandalet almayı unutmayın. Yürüyüş sırasında yanında özellikle yeterli miktarda su bulundurmanız önemlidir. Çünkü Likya Yolu içerisinde bazı noktalar dışında yerleşim yerlerinden uzak olacağınızı belirtmemiz de yarar var. Buna ek olarak çevrim dışı çalışabilen mobil bir haritada da gayet işinizi görecektir. Yeterli miktarda gıda ve ilk yardım çantanızı da yanınıza alarak gönül rahatlığı ile Likya Yolu yürüyüşünde ilk adımı atabilirsiniz.
Likya Yolundaki Antik Kentler
Doğal manzaralara ve doğal canlı yaşama tanıklık etmenin yanında tarihi yapılıları ve yerleşim yerlerini Likya Yolu’nda kolaylıkla görebilirsiniz. Lidyalılar, Romalılar ve birçok tarihi Akdeniz medeniyetine ev sahipliği yapmış bölgede tarihi yapılara da rastlamak mümkün. Likya Yolu içerisinde aşağı yukarı 19 antik kent bulunmaktadır. Baştan sona yürümeyi planlıyorsanız, elbette hepsini görebilirsiniz. Ancak kısmi bir rota izliyorsanız, izlediğiniz rotaya göre sıraladığımız antik kentleri mutlaka rotanıza eklemeye çalışmanızı öneririz; Pınara, Letoon, Xanthos, Antiphellos, Simena, Myra antik kentleri, Olympos ve Phaselis Likya Yolu üzerinde görebileceğiniz yerler arasındadır.
Likya Yolu Turu
Likya Yolu turu ile bu doğal ve mistik rotayı grup halinde, gözetmen ve yolu iyi bilen ekipler ile yürümeniz mümkün. Her açıdan sizi farklı noktalara taşıyacak olan bu rota, antik kentleri, göl ve deniz manzaralarının yanında el değmemiş yerleşim yerleri ile sizi mest edecek diyebiliriz. Özellikle yörük yaşamına da bu yol üzerinde denk gelebilirsiniz. Likya Yolu turlarına katılarak belirli tarihler arasında gruplar halinde bu doğal güzelliklere sahip yolu tamamlayabilirsiniz.
Likya Yolu İçerisinde Konaklama
Seçtiğiniz rotaya göre otel ve motellerde kalabilir ya da şanslıysanız bir köylü evine misafir olabilirsiniz. Ancak Likya Yolu üzerinde sayısız noktada kamp yapabileceğinizi de belirtmemiz yerinde olacaktır. Kamp yapmayı planlıyorsanız hava kararmadan önce konaklama alanınızı belirlemeniz ve çadırlarınızı kurmanız sağlıklı olacaktır. Çadır kuracağınız alanın gölge olmasına dikkat ederken, rüzgar ve ani yağışlardan etkilenmeyecek bir alan olmasını da göz ardı etmemelisiniz.