post picture

İstanbul'da Gezilecek Yerler

Dünyanın en güzel şehirleri arasında bulunan İstanbul’a gelmeniz için sayısız neden var. Bu makalemizde hepsini sizinle paylaşmamız mümkün olmasa da İstanbul gezilecek yer açısından oldukça zengin.

Boğazı ve tarihi yarımadası, tarihi eserleri, müzeleri ve modern yaşam tarzıyla dünyanın gözünün üzerinde bulunduğu İstanbul, her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Günübirlik ziyaretçilerden tutunda daha uzun süreli ziyaretçilere kadar İstanbul’da her milletten insanı bulmak mümkündür. Salaş mekânlardan 5 yıldızlı mekânlara kadar lezzetli damak tatlarını buluşturan restoranlar dünya mutfağında önemli bir yer edinmiştir.

İstanbul’da gezilecek yer denildiğinde sayısı çok fazla. Aşağıda İstanbul’a gelenlerin başlıca görmeleri gereken yerlerden bazıları yer almaktadır. 

İstanbul'da Başlıca Gezilecek Yerler 

Tarihi Yarımada

Tarihi çok eskilere dayanan İstanbul tarih meraklıları içinde bulunmaz bir nimet. Mısır, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış olan şehir içinde binlerce tarihi eseri barındırıyor. Haliç, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Bizanslılar dönemine ait surlar. İstanbul’a geldiğinizde Fatih sınırları içinde bulunan Tarihi Yarımada’yı görmeden gitmemeniz gerekiyor. İstanbulda gezilecek yerler listemizin ilk başında bulunan Tarihi Yarımada’ya geldiğinizde Sultanahmet, Beyazıt, Eminönü, Fener ve Balat semtlerini mutlaka görmelisiniz.

Sultanahmet: İstanbul turistik yerler denildiğinde Sultanahmet ilk akla gelen yer alıyor. Mimarisi, kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra eğlence merkezlerinin olduğu bölge canlı sokaklarıyla da dikkatleri üzerine çekmiştir. Sultanahmet’e gittiğinizde saraylar, camiler ve müzeler görmeniz gereken yerler arasında mutlaka olmalı.

Beyoğlu: Beyoğlu denildiğinde kozmopolit bir şehir hayatının gözünüzde canlandığını biliyoruz. Daha önce Beyoğlu’na hiç gitmemiş birisi bile hareketli caddeleri ve gece hayatından mutlaka haberdar olmuştur.

Galata: İstanbul’un tarihi ve modern kent hayatının bir arada olduğu Galata, özellikle kulesiyle bilinmektedir. Yılın her mevsiminde etrafında yabancı turistleri görmeye alışık olduğumuz galata yine İstanbul gezilecek yerler arasında mutlaka olması gerekiyor.

Taksim: İstanbul’un hareketli yerlerinden biri de Taksim’dir. Kalabalık cadde üzerindeki restoranlar, kafeler ve alışveriş merkezleri, turistik mekanların daha hareketli olmasına imkan sağlamıştır. Gece hayatı denildiğinde İstanbul’un en hareketli semtlerinde biri Taksim olmuştur.

Boğaziçi: Yaklaşık 35 km uzunluğunda olan Boğaziçi, dünyanın en etkileyici yerlerinden biridir. Boğaziçi Avrupa yakasında gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelenler arasında Karaköy, Kabataş, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Emirgan, İstinye ve Yeniköy ile Rumeli Hisarı, Rumeli Feneri, Sarıyer ve Rumeli Kavağı'dır. Zamanın uzunluğuna göre yukarıda bahsettiğimiz yerleri ya da birkaçını Avrupa yakası gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Anadolu yakası gezilecek yer denildiğinde sayacağımız birbirinden güzel semt ve ilçeler var. Kadıköy, Üsküdar, Beylerbeyi, Çengelköy, Kanlıca, Çubuklu, Anadolu Feneri, Anadolu Hisarı, Anadolu Kavağı ve Beykoz Anadolu yakası gezilecek yerler listenizde olması gerekiyor. 

Boğazın her iki yakasının da kendine has güzellikleri ve tarihi dokusu vardır. İstanbul’da yerli ve yabancı turistler için popüler olan şehir hatları vapurları ve özel teknelerle yapılan tekne turları, boğazı daha yakından görebilmeniz için mükemmel seyir imkanı sağlayacaktır.

Boğaz Turu

İstanbul Boğazı, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan doğal bir sınırdır. Uluslararası su yolu olarak da kabul edilmiş Boğazın kıyıları görülmeye değer uygarlıklara ait eserlerle dolu. İstanbul’u ziyaret edenlerin mutlaka katılmaları gereken etkinlikler arasında Boğaz turu da geliyor. Tekne turları ile boğazın güzelliklerini ve tarihi zenginliklerini denizden keşfedebilme imkanı yakalarken denizin temiz havasını da içinize kadar çekmiş olacaksınız. İstanbul'da özel yat kiralayarak Boğaz turu yapmak isterseniz, Beşiktaş, Bebek, Haliç, Kuruçeşme, Kuleli, Beykoz, Karaköy, Eminönü (Balat), Sarıyer, Arnavutköy, Anadolu Hisarı gibi ilçelerde bulunan yatlarımızla Boğaz'ın eşsiz güzelliğinde, kahvaltı veya akşam yemeği yiyebilir, düğün/nişan/mezuniyet/iş toplantısı gibi toplu organizasyonlar düzenleyebilir, unutulmaz bir evlilik teklifi edebilir veya sevdiklerinizle beraber doğum günü kutlayabilirsiniz. İsteklerinize göre seçeneklerimiz için ayrıntılara İstanbul Tekne ve Yat Kiralama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Adalar Turu

Büyüklü ve küçüklü olmak üzere toplam 9 ada ve kıyısı bulunan İstanbul’da teknelerle gidilecek turlarda mevcut. Kınalıada, Burgazada, Kaşıkadası, Heybeliada, Büyükada, Sedefadası, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Ayrıntılar için; İstabul'da Tekneyle Yüzme Turları yazamızı inceleyebilirsiniz.

Her mevsim ayrı güzellikleri barındıran Boğaz, özellikle Nisan sonu ve Mayıs ortasında renk cümbüşüne dönüşmektedir. 

Müzeler

İstanbul kültür ve sanatseverler içinde gezilebilecek 80’den fazla müzeye sahip. İstanbul’da geldiğinizde gezmeniz gereken müzeler arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Aya Sofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, Rahmi Koç Müzesi ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi, başta geliyor.

İstanbul Anadolu Yakası

8 bin yıllık tarihi bulunan İstanbul’un her köşesinin kendine göre güzelliklerinin olduğunu biliyoruz. İstanbul Anadolu yakası gezilecek yer bakımından zengin olsa da İstanbul’da sürekli yaşayanların birçoğunun da bu güzelliklerden mahrum olduklarını biliyoruz. Dışarıdan bakıldığında dünyanın en meşhur ve en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul ‘un Anadolu yakasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında şunlar bulunuyor:

Polonezköy Tabiat Parkı, Beykoz Mihrabat Korusu, BeykozGözdağı Korusu, PendikÇubuklu Korusu, Beykoz Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Ataşehir Kidzania, Üsküdar Çinili Camii, Üsküdar Anadolu Kavağı, Beykoz Dragos Tepesi, Kartal, Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Kız Kulesi, Üsküdar Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar Selimiye Kışlası, Üsküdar İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy Sabri Artam Vakfı otomobil Müzesi, Üsküdar Haydarpaşa Garı, Kadıköy Çamlıca Tepesi, Üsküdar Göztepe 60. Yıl Parkı, Kadıköy İdealtepe 50. Yıl Korusu, Maltepe Küçüksu Kasrı / Küçüksu Kasrı Çeşmesi, Beykoz Kadıköy Boğa Heykeli, Kadıköy Barlar Sokağı, Bağdat Caddesi gibi sayılabilir.

İstanbul’un Avrupa yakasında hayat daha hızlı akarken Anadolu yakasında daha salaş aktığını söyleyebiliriz. Anadolu Yakası İstanbul’un ekonomik yönden Avrupa Yakasına göre daha  dar gelirlidir. 

Üsküdar Gezilecek Yerler 

Üsküdar ilçesi İstanbul’a gelenlerin gezmek için tercih edebileceği en güzel ilçelerden bir tanesidir. Üsküdar da gidilecek yerler bir hayli fazladır. Üsküdar gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen Kız Kulesi olmuştur. Fethi Paşa Korusu, Çamlıca Tepesi, Beylerbeyi Sarayı gibi Üsküdar gezilecek yer bakımından oldukça zengindir.

Kadıköy Gezilecek Yerler 

İstanbul’da buluşma noktası denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan Kadıköy, Anadolu Yakasının en fazla ilgi çeken ilçelerinden biri olmuştur.  Kadıköy gezilecek yerleri bakımından da zengindir. Kadıköy yalnız Türkler için değil aynı zamanda tarih boyunca Hristiyan dünyası açısından da önemli bir yerleşim yeri olarak kabul edilmiştir. Kadıköyde gezilecek yerler denildiğinde şehrin kalbinin attığı yerlerden bahsetmek mümkün. Kadıköy’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Haydarpaşa Garı, Kadıköy çarşısı, Fenerbahçe Feneri, Boğa Heykeli, Fenerbahçe Müzesi, Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Bahariye Caddesi, Süreyya Opera Binası, Barış Manço Evi, Akmar Pasajı, Moda Parkı, Moda İskelesi, Oyuncak Müzesi, Osman Ağa Camii, Caddebostan Plajı, Kalamış Parkı, Bağdat Caddesi, Barlar Sokağı, Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi, Aya Triada Kilisesi gibi yerler var.

Balat Gezilecek Yerler 

İstanbul’a geldiğinizde ayrılmadan önce bir kaçamak yapmak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Balat olmuştur. Balat günden güne güzelleşirken Balat gezilecek yerler listemiz de bir hayli kalabalık olmaya başladı. Balatta gezilecek yerler neresi var dediğinizde okumaya devam edebilirsiniz. Cibali Kapısı, Kadir Has Üniversitesi, Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Gül Cami, Ayakapı Hamamı, Perispri Cafe, Özel Maraşlı Rum İlkokulu, Rum Ortodoks Patrikhanesi, Renkli Kapılar, Renkli Merdivenler, Dimitrie Cantemir Evi ve Parkı, Özel Yuvakimyon Rum Kız Lisesi, Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise), İstanbul Fatih Özel Fener Rum Lisesi, Kiremit Caddesi Evleri, Balat Kültür Evi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Meteroloji Kilisesi, Tarihi Taş Fırın, Evin Unlu Mamulleri, Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, Tahta Minare Cami, Köfteci Arnavut, Merdivenli Yokuşu, Çıfıt Çarşısı, Yanbol Sinagogu, Balat Turşucusu, Ahrida Sinagogu, Molla Aşkı Teras Cafe, Balat Surp Hireşdagabet Ermeni Kilisesi, Ferruh Kethuda Cami, Hz. Cabir Cami, Agora Meyhanesi 1890.

Beşiktaş Gezilecek Yerler 

Renkli ve canlı yaşamıyla dikkatleri üzerine çekmiş Beşiktaş gezilecek yerler bakımından yine ilgi çeken ilçelerden bir tanesi olmuştur. Gece hayatından Alışveriş merkezlerine varıncaya kadar ilçede her şeyin hızlı aktığını söylemek mümkün.  Avrupa Yakasında bulunan ilçe, popüler mekanlara sahip. Beşiktaş’a geldiğinizde görmeniz gereken yerler ise şöyle:

Beşiktaş Çarşısı,  Beşiktaş Meydanı ve Sahil, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ve Anıt Heykel, Beşiktaş İskelesi, Deniz Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Yıldız Parkı Korusu, Çırağan Sarayı, Ihlamur Kasrı, Ortaköy, Beşiktaş Kültür ve Sanat Merkezleri, 

Heybeliada Gezilecek Yerler 

Heybeliada bir dönem bakır madenlerinin bulunduğu yerdir. Ada Çam ormanlarıyla çevrilmiş bu nedenle yaz ve kış sürekli yeşil bir görüntüsü var. Eğimli bir yapıya sahip olması heybeye benzeyen görüntüsü bu ismi almasına neden olduğu da rivayetler arasında bulunuyor. Heybeliada da toplam 4 tane tepe bulunuyor. Bu tepeler arasındaki vadi ve plajlar görülmeye değer. Heybeliada gezilecek yerler denildiğinde ise şuralar dikkatleri çekiyor:

Elektrikli araçlarla veya bisiklet ile ada turu, yaz aylarında Heybeliada plajlarında deniz ve plaj keyfi, Değirmen Tepe, Değirmenburnu, Deniz Lisesi, Aya Yorgi Uçurum Manastırı, Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Heybeliada Sanatoryumu, Ruhban Okulu, Deniz Lisesi, İsmet İnönü Müze Evi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

İstanbul’un Anadolu yakasında gezilecek yerler denildiğinde Kuzguncuk’u da unutmamak gerekiyor.  Kuzguncuk gezilecek yerler arasında 10 dakikalık mesafenin olması yorulmadan daha fazla yer gezebilmenize imkân tanımış oluyor. Kuzguncuğa gittiğinizde görmeniz gereken yerler şöyledir:

Kuzguncuk Sahili, Kuzguncuk İcadiye Caddesi, Uryanizade Sokağı, Simitçi Tahir Sokağı, Perihan Abla Sokağı, Kuzguncuk Evleri, Cemil Molla Köşkü, Marko Paşa Köşkü, Fethi Ahmet Paşa Yalısı.

Bakırköy Gezilecek Yerler

Mekanlarından sahiline, konumundan tarihine varıncaya kadar İstanbul’da her zaman görülmesi ve yaşanması gereken ilçeler arasında bulunan Bakırköy, fark yaratan bir ilçe olma özelliğine sahiptir. Kültürel zenginlikleri bakımından sayısız seçeneğe sahip olan ilçe, bünyesinde birçok tarihi eseri de barındırmaktadır. Bakırköy gezilecek yerler açısından geniş kapsam sunarken, köşkler, sarnıçlar, müzeler ve alışveriş merkezleri günlük ziyaretçileri ağırlamaktadır.

İstanbul’un hem tarihi hem de modern yaşam merkezlerinden birisi olan Bakırköy, doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Bakırköy’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında şunlar vardır: 

İstanbul Akvaryum, Florya Atatürk Ormanı, Yeşilköy Pazarı, Bakırköy Botanik Parkı, Atatürk Deniz Köşkü, Özgürlük ve Cumhuriyet Meydanları, Bakırköy Sanat Galerisi, Bakırköy Lunaparkı ve Yeşilköy Sahil Parkı, Fildamı Sarnıcı 

Beylikdüzü Gezilecek Yerler

İstanbul’da planlı bir yaşamın hüküm sürdüğü Beylikdüzü gezilecek yerler bakımından zengindir. Caddeleri, bulvarları ve yeşil alanlarıyla düzenli bir yapılanmanın olduğu ilçe, buraya gelenlere her türlü imkanı sağlayabiliyor. İstanbul’da modern bir ilçede yaşamak isterdim dediğinizde mutlaka aklınızda olması gereken bir yer. İstanbul’a taşınmak gibi bir düşünceniz varsa Beylikdüzü’ne gelmeden de ev kiralamak ya da satın almayı kesinlikle düşünmeyin. İstanbul’un en kozmopolit ilçelerinden birisi olan Beylikdüzü, son dönemlerde bir hayli hareketlenmiş durumda. Tarihi çok eskilere kadar gitmiyor olsa da İstanbul’un bir ilçesi olması onu tarih açısından da çok önemli bir yere oturtmuştur.

Beylikdüzü bugün modern bir mimariye sahip olsa da aslında ilçenin İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden olduğu da bilinmektedir. MÖ. 7 YY. kadar uzanan tarihi, ilçenin pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasına imkan tanımıştır. Beylikdüzü’ne geldiğinizde görmeniz gereken yerlerin başında şuralar vardır:

Sultan Süleyman Kervansarayı,  Büyükçekmece Menzil Külliyesi, Büyükçekmece Köprüsü, Enverpaşa Köşkü, Fatih Camii, Büyükçekmece Sahiller, Tepecik Çamlık Piknik Alanı, Beylikdüzü Alışveriş Merkezleri, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi

Polonezköy Gezilecek Yerler

Polonezköy, İstanbul’un arka bahçesi konumunda olan yerdir. Doğanın yeşilini korumayı bilmiş olan Polonezköy gezilecek yerler bakımından oldukça hareketlidir. Etrafı çamlarla kapalı olan Polenezköy yeşilliklerle çevrilidir. Kendinizi İstanbul’un kalabalığından kurtarmak istediğinizde buraya gelerek stresten uzak zamanlar geçirebilirsiniz.

İstanbul her ne kadar kalabalık ve gürültülü bir şehir olsa da yine de kendinizi saklayabileceğiniz ve gürültüden uzaklaşabileceğiniz yerler var. Polonezköy’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında şunlar var:

Zofia Rızı Anı Evi,  Polonezköy Tabiat Parkı, Açık Hava Ağaç Oyma Heykel Sergisi, Czestochova Meryem Ana Kilisesi, Polonezköy Kültür Evi, Arıcılık Müzesi ve Cam Sanat Merkezi. 

Neden İstanbul'a Gitmelisiniz?

Gezilecek yerler İstanbul’ da çok fazla, ancak daha önce hiç İstanbul’a gitmeyenler içinde özelliklerinden bahsetmek yerinde olacaktır. Aşağıda 5 maddede İstanbul’un en büyük özelliğinden bahsedilmiştir. 

  1. Asya ile Avrupaya bağlayan bir köprü vazifesi görür.
  2. İmparatorluklara başkentlik yapmıştır.
  3. Türkiye’nin en kalabalık ve büyük şehridir.
  4. Ayasofya Topkapı Sarayı gibi tarihi eserlerle doludur.
  5. En çok göç alan şehrimizdir.

Kısa Bir İstanbul Tarihi

İlk adı Byzantion daha sonrasında Konstantinopolis ve en son adı İstanbul olan şehrimiz her medeniyette kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. İstanbul’da ilk yerleşim yeri Sarayburnu’dur. MÖ. 660 yılında şehir ilk kez kurulduğunda adı Byzantion, demekmiş. Eski Yunanistan’dan gelenler Sarayburnu’nda bir yerleşim yeri kurmuş ve sonrasında buradan genişlemeye başlamıştır. Şehrin büyümesi Romalılarla birlikte daha hızlanmıştır. Roma İmparatoru Konstantin şehri hızlı bir şekilde büyütürken bugün halen o dönemin anıtlarını görmek mümkün. Kısacası bugün İstanbul’un büyük ve görkemli olmasındaki en önemli etkenlerden birisi Roma İmparatoru Konstantin’dir. Konstantin’den 1000 yıl sonra Osmanlı Padişahı Fatih Misyonu üstlenerek İstanbul’u fethetmiştir.

Son Blog Yazıları
  • İstanbul'da Gezilecek Yerler
  • İstanbul'da Muhteşem Bir Gün Geçirmek
  • İstanbul Boğazı'nda Denizden Transfer, Deniz Taksi
  • İstanbul Boğaz'da Özel Vapur Kiralama
  • Çanakkale Boğazı'nda Denizden Transfer, Deniz Taksi
  • Boğaz'da Teknede Kahvaltı Keyfi