post picture

Bodrum Kalesi

Bodrum kalesi Bodrum’u ziyaret ettiğinizde mutlaka gezmeniz ve görmeniz gereken, tarihi yapılan başında gelir. Bodrum’un merkezinde yer alan ve üç tarafı denizlerle çevrili olan kale, oldukça eski tarihi, görseli ve ziyaretçilerine yaşattığı kültür şöleni ile göz dolduruyor. Ulaşımın çok kolay olduğu Bodrum Kalesi ve içerisinde bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi ile Bodrum seyahatinizi çok daha keyifli hale getirebilirsiniz. 

Tarihi 

Bodrum kalesi tarihi oldukça eskiye dayanan ve yapımı tam olarak 100 yıl süren bir kaledir. 1402 yılında inşasına başlanan ve inşasında Rodos Şövalyelerinin görev aldığı Bodrum Kalesi, 1522 yılında tamamlanmıştır. İlk olarak St. Peter adına inşa edilen bu kale, 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilerek, Osmanlı Devleti’nin kontrolü altına girmiştir. 1895 yılına kadar da askeri üs olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise içerisinde yer alan sualtı müzesi ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 

Bodrum Kalesi'ni Gezerken Bilinmesi Gerekenler 

Bodrum kalesi hikayesi ve tarihi dokusu ile sizleri kendine hayran bırakan inanılmaz bir yapıdır. Bugün kalenin üzerinde bulunduğu yarımada, antik öncesi dönemlerde bir adaymış. Bugün üzerinde devasa Bodrum Kalesi, yanında liman ve iki koca koy bulunan muhteşem bir merkezdir. Kale içerisinde toplamda 5 kule yer alıyor. Farklı ülkeleri temsil eden bu kulelerin içinde en uzun Fransız kulesi olarak bilinen kuledir ve toplam 47,5 metre yüksekliktedir. Alman kulesi, İtalya kulesi, Yılanlı ve İngiliz kulesi kalenin diğer yapılarıdır. 

Kara ile bağlantılı olan cephede çift duvar vardır. Deniz tarafında ise bu tarz bir önleme gerek duyulmamış çünkü şövalyeler sahip oldukları donanmanın, saldırıları savuşturacağından eminmiş. Kale içinde bulunan 14 sarnıç, kale kuşatmalarında ortaya çıkan su ihtiyacının karşılanması için yapılmıştır. 

1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın fethinin ardından şövalyeler kaleyi terk etmiştir. Sonrasında kaleye bir de cami eklenmiştir. Ne yazık ki caminin minaresi 1. Dünya savaşında Fransız topçu mermisinin isabet etmesi ile yıkılmıştır. 1960 yılında restore edilen kale, bölgede yer alan batıklardan çıkarılan eserlerin sergilenmesi için Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca içerisinde festivallerin yapıldığı ve tiyatro oyunlarının sergilendiği bir alan bulunur. 

Bodrum Kalesi Nerede?

Bodrum kalesi nerede merak edenler için, bu tarihi ve ünlü kale Bodrum merkezde bulunmaktadır. Bodrum merkezde sahilde yer alan bir yarımadanın üzerinde konumlanmıştır. Bodrum’da her yerden rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir konumda yer alır. Bu yüzden Bodrum tatillerinizde mutlaka uğrayabileceğiniz, rahat bir yerdir. 

Bodrum Kalesi’nde Ne Yapılır?

Geçmişte de önemli bir konumda yer alan kale, günümüzde Bodrum için önemli bir turizm yapısıdır. 30.000 metre kare alan üzerine kurulu olan bu kalenin içerisinde Bodrum su altı müzesi bulunur. Osmanlı tarafından ele geçirildikten sonra, kale içerisinde bulunan kiliseye bir minare eklenmiş ve camiye dönüştürülmüştür. Sultan II. Abdülhamit döneminde ise kale hapishane olarak kullanılmıştır. 

Kale içerisinde iç kaleye ulaşabilmeniz için 7 kapı geçmeniz gerekir. Geçtiğiniz her kapının üzerinde farklı bir arma olduğunu görürsünüz. Bodrum kalesinin içerisine girdiğinizde görebileceğiniz yerler şöyledir: 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum kalesi sualtı arkeoloji müzesi kalenin içindeki en özel bölümdür. Kalenin içerisinde bulunan odalar, 1964 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Burada Şeytan Deresi, Yassıada ve Serçe Limanı gibi batıklardan çıkarılan eserler sergilenmektedir. Ayrıca dünyanın en eski batık gemisinden çıkarılan eserler de yer alır. 1995 yılında Bodrum kalesi müzesi Avrupa’da düzenlenen yılın müzesi yarışmasında özel övgü ödülüne layık görülmüştür. 

Şapel 

Bodrum kalesi içinde yer alan gotik mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Avlunun sağ tarafında yer alır. Kale ele geçirildikten sonra minare eklenerek, camiye dönüştürülmüştür. 

Hamam 

Bodrum kalesinin fethinin ardından ayrıca küçük bir hamam yapılmıştır. 1991 yılında yeniden restore edilen hamam, günümüzde geçmiş yıllarda kullanılan lazımlıkların ve klozetlerin sergilendiği bir yer olarak ziyaretçilerini kabul ediyor. 

Bodrum Kalesi Ziyaret Saatleri 

Bodrum kalesi ziyaret saatleri pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00-12.00 ve 14.00-19.00 saatleri arasındadır. Kişi başı giriş ücreti 30 TL’dir ve müze kartı geçerlidir. 

Borum kalesi hakkında bilgi almak ve Bodrum ziyaretlerinizde bu özel tarihi alanı daha keyifli gezmek istiyorsanız, yazımızdan bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Bodrum'a geldik de tekne turuna çıkmadık demeyin! Bodrum'un hemen hemen her bölgesinde; Merkez, Bitez, Gümbet, Güvercinlik, Yalıkavak, Akyarlar gibi bölgelerinde tekne turuna çıkabilir, denizin ve tarihin tadını çıkartabilirsiniz.

Bodrum'da mavi yolculuk ve tekne turları için TekneveYat'ı ziyaret ederek birbirinden güzel gulet, katamaran, motoryat ve yelkenli seçeneklerini inceleyebilir ve rezervasyon için bizimle 0531 367 65 76 numaralı telefon hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. 

Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi