post picture

Yelken Eğitimi Almak İçin Bilinmesi Gerekenler

Türkiye'de Yelken Eğitimi

Son yıllarda özellikle gençler başta olmak üzere bütün yaş grupları arasında popülerliği hızla artan yelkenli tekne kullanımı, yelkenli yatçılık ve yelken sporları üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde farklı bölgelerde kolaylıkla yapılabilmektedir.

Tüm dünyada uygulanan standart yelkenli eğitimleri çocuklar ve yetişkinler için ikiye ayrılmıştır. Türkiye'de Yelken Federasyonu önderliğinde bu alanda eğitim veren okullar ve kulüpler de programlarını bu standartlara uygun olarak hazırlamaktadırlar.

Çocuklar ve Gençler İçin Yelken Eğitimi

Çocuklar için hangi eğitimler verilmektedir?

Yelken okullarında ve kamplarında en yaygın dal olan Yelkenli Tekne Eğitimidir. Rüzgâr Sörfü ve Uçurtma Sörfü eğitimleri de gittikçe yaygınlaşmaktadır. Gençlerin oldukça başarılı olduğu bu dallarda ülkemizden birçok uluslararası madalya kazanan sporcularımız bulunmaktadır.

Temel eğitim, çocukların deniz kültürünü ve yardımlaşma duygusunu öğrenmelerine yardımcı olan, aynı zamanda doğa ile dost olmasını sağlayan, özgür ve özgüvenli olmalarını destekleyen yelken sporu öğretiminin ilk adımıdır.
Çocukların yelkenli tekneyi ve her türlü ekipmanı tanıyarak, deniz üzerinde bir yerden başka bir noktaya seyir edip, geri gelebilecek düzeye ulaşmalarını ve tekne üzerinde her türlü bilgi ve beceriye sahip olmalarını amaçlamaktadır.

Çocuklar ve Gençler İçin Verilen Yelken Kurslarında Neler Öğretiliyor

Kurs içerikleri yaş farkı gözetmeksizin derslere katılan herkesin temel bilgileri kısa sürede kavrayabileceği şekilde hazırlanmıştır ve şu dersler verilmektedir;
Tekne ve yelken bölümlerinin tanıtımı
Denizcilik bilgisi
Temel eğitim
Teknenin yönetimi
Tekneyi suya indirme ve bakım
Yelken dinamikleri
Temel yelken becerileri
Seyir bilgisi
Meteoroloji bilgisi
Dönüş çalışmaları
Yelken teorisi
Yelken teknikleri

Yetişkinler için Yelken Eğitimi

Yetişkinler için yukarıda bahsettiğimiz Temel Yelkeni Tekne, Uçurtma Sörfü ve Rüzgâr Sörfü için verilen eğitimlerin yanı sıra ayrıca Yelkenli Yatçılık Eğitimi de Türkiye'deki pek çok yelken ve yatçılık okulunda verilmektedir.

Yelkenli Yatçılık Eğitimi Neleri Kapsamaktadır

Bu daldaki eğitimler dört farklı kategoridedir.
Temel Yatçılık
Gezi Yatçılığı
İleri Seviye Yatçılık
Yat Yarışçılığı

Temel Yat Eğitimi

Yelkene ve denizciliğe yeni başlayanlara ya da sınırlı bilgi sahibi olan bireylere, temel yelken becerileri kazandırmak amacıyla verilen bir eğitimdir. Kursların içerik programları şu şekildedir;
Yelkenli yatın bölümlerinin tanıtımı
Denizcilik bilgisi
Karadan ayrılma ve yanaşma
Güvenlik ile ilgili hazırlıklar
Navigasyon ve meteoroloji bilgisi
Gece ve gündüz seyirleri
Yelkenli yatın yöntemi
Yelken dinamikleri


İstanbul, Çeşme, Bodrum, Datça, Fethiye, Antalya, Mersin başta olmak üzere ve Türkiye’nin bütün kıyı bölgelerinde yeni başlayanlar ve yelkencilik seviyelerini ilerletmek isteyenler için bir çok yelken eğitimi okulu, kursu ve kampı bulunmaktadır. Denizlere açılmanın en kolay ve heyecanlı yollarından birisi olan yelkenli bir tekne ile seyir keyfini siz de geç olmadan deneyimleyebilirsiniz.
Bunun için gerekli olan yelken eğitimi almak istiyorsanız bizimle 0531 367 65 76 numaralı telefon hattımızdan iletişime geçerek size en yakın yerdeki en uygun kurslara katılabilirsiniz.

Son Blog Yazıları
  • Yelken Eğitimi Almak İçin Bilinmesi Gerekenler