post picture

İztuzu Plajı

İztuzu plajı veya bilinen diğer ismi ile Caretta Plajı, dünya genelinde yaygın bir üne sahiptir. Türkiye’de de oldukça popüler ve gözde plajlarından biridir. Özellikle deniz suyu ve tatlı suyun yan yana olduğu bu plajda ayrıca altın sarısı kumlar sizleri bekliyor. Caretta plajı olarak bilinmesinin en önemli nedeni, ünlü Caretta caretta deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Muhteşem plajı, el değmemiş doğası ile hayranlık bırakan İztuzu nerede ve nasıl gidilir birlikte inceleyelim. 

İztuzu Plajı Nerede? 

İztuzu plajı nerede sorusu son yıllarda plajın ismi uyulmaya başlayınca daha fazla sorulmaya başladı. Ülkemizin en önemli tatil şehirlerinden biri olan Muğla ilinde yer alan Ortaca ilçesinin Dalyan beldesinin sınırındadır. Dalyan’ın bu kadar popüler bir tatil beldesi olmasında iztuzu önemli bir etkendir. 

İztuzu plajı ulaşım konusunda da rahat olan bir bölgedir. Bölgeye ulaşabilmeniz için 2 yol vardır. Deniz yolu ile Dalyan Boğazı tarafından bölgeye ulaşabilirsiniz. Tur tekneleri ile gelmek istediğinizde bu yol tercih edilir. Karayolu ile ulaşmak için ise Gökbel Köyü üzerinden plajın bir ucuna ulaşabilirsiniz. Tekne turu ile plaja gelmek hem daha kolay hem de çok daha eğlencelidir. 

Dalyan, İztuzu Plajı

İztuzu Plajı Özellikleri 

İztuzu plajı özellikleri ile dikkat çeken ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan özel bir alandır. Halen plajda el değmemiş ve keşfedilmemiş pek çok yer vardır. Sahip olduğu özellikleri ile plajın Dalyan beldesinin göz bebeği olduğunu söyleyebiliriz. Doğal güzelliklerinin yanı sıra plajın hemen yanında bulunan Kaunos Antik Kenti ile sizlere tarihi bir yolculuk yaptırıyor. Birçok ödüle layık görülen İztuzu plaj dünya genelinde nasıl taçlandırılmış inceleyelim. 

  • 2008 yılında ünlü İngiliz gazetesi The Times, İztuzu Plajı’nı “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” olarak ilan etmiştir.
  • 2011 yılında da Hollanda merkezli ünlü tatil değerlendirme sitesi Zoover, plajı “Avrupa’nın En İyi Plajı” seçmiştir. 
  • Trip Advisor tarafından 2013 yılında “Avrupa’nın En İyi 7. Plajı” olarak seçilmiştir.
  • 2020 yılında Avrupa’nın en temiz 30 plajını seçen İngiliz gazetesi The Guardian İztuzu plajını es geçmemiştir.

Dünyada pek çok kategoride defalarca önemli plajlar arasına giren İztuzu sahili Türkiye’nin de en iyi plajları arasında yer alır. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan İztuzu’nun bu kadar korunabilmesi Kaptan June olarak bilinen İngiliz bir hanım sayesinde mümkün olmuştur. Dalyan’ı ziyaret ettiğinde plaja hayran kalan June bu bölgenin imara açılmaması ve otel yapılmaması için büyük çaba sarf etmiş ve plajın sit alanı olmasını sağlamıştır. 

İztuzu Plajında Caretta Caretta

Muhteşem güzelliğe sahip olan İztuzu plajı aynı zamanda Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanıdır. Plajda bu sevimli canlılar için ayrılmış özel bir alan vardır. Bu alanlara ziyaretçilerin girmesi yasaktır. 

İztuzu plajı konum olarak Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz’e aktığı bölgede yer alır. Bu yüzden de plajın bir kısmında tatlı su yer alır. Plajın bir kısmı deniz suyu iken bir kısmı ise tatlı sudur. 

İztuzu Plajı Kaç Km?

İztuzu plajı kaç km sorusunun cevabı da oldukça merak edilen bir konudur. Çünkü plaj aynı zamanda uzunluğu ile de ünlüdür. Dalyan Boğazı ile Radar Tepesi arasında yer alan bölgeyi kapsar. Bu bölgenin uzunluğu da 5400 metre kadardır. Neredeyse 5,5 km uzunluğa sahip olan bu plaja bir de Küçük Plaj olarak adlandırılan boğazın batısı eklendiğinde 6 km uzunluğu aşan bir alan ortaya çıkar. Plaj, oldukça geniş kumsalı, altın sarısı kumu ve sığ suyu ile hem çok keyifli hem de sizleri kendine hayran bırakacak bir yapıya sahiptir. 

İztuzu Tekne Turu 

İztuzu tekne turu düzenlenen en önemli bölgelerden biridir. Dalyan'dan kalkan tur tekneleri, günübirlik olarak bölgeyi sıklıkla ziyaret etmektedir. Tur teknesi ile geldiğinizde bölgede de denize girebilir, bölgeyi gezebilir ve çok güzel bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca tekne turu ile birçok doğa harikasını görme şansınız da oluyor. İsterseniz kendiniz de bölgeye ulaşabilirsiniz ancak tur tekneleri ile daha rahat gezebileceğinizi söyleyebiliriz. 

İztuzu Plajı Giriş Ücreti 

İztuzu plajına girmek isteyen kişiler, giriş için ücret ödemiyor. Ancak plajın otoparkını kullanmak istediklerinde 10-15 lira civarında bir ücret ödemeleri gerekiyor. Ayrıca plajda yer alan şezlong ve şemsiyeleri kiralamak için de belirli bir ücret ödemeleri gerekiyor. 2021 yılında bu ücret ikisi için ortalama 20 liraydı diyebiliriz. 

Blog yazımızda sizlere İztuzu Plajı hakkında bilgi vermeye çalıştık siz de tekne ve yat kiralama seçenekleri için tekne turları sayfamızı inceleyebilir, kiralama yapmayı düşünürseniz bizimle 0531 367 65 76 telefon numaramızdan veya iletişim formunu doldurarak iletişime geçebilirsiniz. 

Son Blog Yazıları
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Antalya Koyları ve Plajları
  • Karaburun Koyları ve Karaburun Gezi Rehberi
  • Datça Koyları ve Plajları
  • Çeşme Koyları ve Plajları
  • Hisarönü Gezi Rehberi