post picture

Dalyan Gezi Rehberi

Türklerin henüz yeni yeni ilgi gösterdiği tatil beldelerinden biri, Muğla’da yer alan Dalyan ilçesidir. Bölgenin, Rumlara ait olan çok eski bir tarihi bulunuyor. Rum balıkçı köyü olarak özel bir nama sahip olan ilçe, Balkanlardan gelen Türklerin yerleşmesi sonucunda zamanla, Türklerin yaşadığı bir yer haline geliyor. Bölge, tarih boyunca Türklerin yaşadığı bir yer olarak bilinmekle birlikte, günümüzde daha çok İngilizlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor. 

Dalyan Muğla doğal güzellikleri ile görenleri kendisine hayran bırakma özelliğine sahip bir yer. Biyolojik olarak çok çeşitli canlılara ev sahipliği yapan bölge, süslü kanallarıyla doğanın tadını çıkarmak isteyenlere hitap ediyor. İlçede bulunan doğal güzellikler, tarihten gelen mirasla birlikte bölgenin turistik değerini artırıyor. 

Dalyan Gezilecek Yerler Nereler?

Bölgede gezilecek çok sayıda ilgi çekici yer bulunuyor. İlçede doğa gezisi ya da tarihi bir gezi yapmak mümkün. Bunun dışında, tatil yapmak isteyenler için de bölgede çok sayıda alternatif bulunuyor. Tatil yapmayı tercih edenler için dalyan pansiyonlar uygun fiyatlarla turistleri büyük bir özveri ile ağırlıyor. İlçedeki tarihi yapılar, her yıl çok sayıda turistin ilgi gösterdiği önemli eserler olarak dikkat çekiyor. İngilizlerin bölgeye ilgi göstermesiyle birlikte bölgede, İngiliz nüfusun her geçen gün daha da arttığını söylemek mümkün.

1-Kaunos Antik Kenti

Kaunos kenti, Antik Çağ’da ticari açıdan önemli sayılan kentlerden biri… Liman kenti olduğu için, geçmişte ticari faaliyetlerin yoğun olarak yürütüldüğü de bir bölge. Dalyan sahil boyunca ticaret gemilerine yıllar boyunca ev sahipliği yapan özel bir kent. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte, deniz üzerinde alüvyonların birikmesi sonucunda Kaunos, liman olma özelliğini kaybetmiş durumda. 

Liman kentten geriye ise büyük bir tarihten başka bir şey kalmamış görünüyor. Antik kent içerisinde bulunan tarihi tiyatronun en üst basamağına muhakkak çıkılmalı. Çünkü tiyatronun en üst basamağından eşsiz bir manzara seyretme imkanı bulunuyor. Kaunos Antik Kenti’nden seyredilen manzara ise tanık olanlara inanılmaz bir mutluluk veriyor. Ayrıca, dalyan kaya mezarı da bu bölgede yer alıyor. 

2-İztuzu Plajı

Bölgeye gidip de keyif verici bir plajda güneşlenmemek olmaz. Bunun için İztuzu Plajı doğru adres. Dalyan iztuzu 4,5 kilometre uzunluğunda bir plaja sahip. Caretta carettalara ev sahipliği yapan İztuzu, bu özelliği nedeniyle “Kaplumbağa Plajı” olarak da anılıyor. Her yıl caretta carettalar, yumurtalarını İztuzu’ya bırakıyor. Yumurtaların bulunduğu yerler özel olarak işaretlendiği için yumurtaların korunmasına katkı sağlamak mümkün. 

Plajda belirli saatlerde, kaplumbağaları korumak amaçlı olarak ışık yakmak ve çok yüksek gürültü yapmak yasak. Plaj ile ilçe arasında 12 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Doğal güzelliğe sahip olması nedeniyle İztuzu Plajı, Ege ve Akdeniz’den çok sayıda turist ağırlayan bir plaj. Plaja giriş yapmak ve şezlong kiralamak için belirli bir ücret ödenmesi gerekiyor. 

İztuzu Plajı’na kendi özel aracı ile gitmek isteyenlere güzel bir haber vermek gerekirse, plaja gelenlerin kullanabilecekleri ücretli bir otopark mevcut. Plaja ulaşım için tekne tercih edilebileceği gibi karayolu ile de rahat bir şekilde ulaşmak mümkün.

3- Sülüngür Gölü

İlçede, akılda kalıcı doğal güzelliklere tanık olmak isteyenler için Sülüngür Gölü de tavsiye edilebilir. İztuzu Plajı’na giderken sağ tarafta kalan Sülüngür Gölü, piknik yapmayı sevenler için harika bir atmosfer sunmakta. Göl manzarası eşliğinde tahta oturaklarda nostalji yaparak ve doğa içerisinde mangal yakarak harika anlar yaşanabilir. 

Piknik dışında, Sülüngür Gölü’nün etrafında bisiklet turu atmak ve yürüyüş yapmak da sıklıkla tercih edilen aktiviteler arasında yer alıyor. Çam ağaçları arasında yürüyüş yaparak stres atmak için ideal bir yer olan göl çevresi, her yıl çok sayıda turisti de ağırlamakta. Göl ve çevresi yoğun ilgi gördüğünden dolayı, piknikçilerin yer kapmak için göle erken saatlerde gitmeleri tavsiye edilebilir. 

4-Likya Kaya Mezarları/ Kaunos Kaya Mezarları

Dalyan kaya mezarlari, Antik Çağ’daki eşsiz yapılara örnek… Kaunos Kaya Mezarları sahip olduğu görsellik sayesinde büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Üç farklı yerde bulunan kaya mezarları, tekne turu ile keyifli bir şekilde izlenebilir. 

Tekne turu ile kaya mezarlarını seyretmek istemeyenler için kaya mezarlarının karşısında bulunan çay bahçeleri önerilebilir. Yüksek dağların içerisine oyularak yapılan kaya mezarlarının, dönemin krallarına ait olduğu biliniyor. 

5-Ekincik Koyu

Unutulmaz bir atmosfer arayanlar için Ekincik Koyu da gezilecek bir yer olarak tavsiye edilebilir. Cam kadar berrak bir denize sahip olan Ekincik Koyu, yemyeşil bitki örtüsü ile ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. 

Bölgede ticari işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor. Taze deniz mahsulü arayanlar için Ekincik Koyu’nda bulunan restoranlar iyi bir seçim olabilir. Eski bir Yörük köyü olan Ekincik, yaklaşık 400 nüfuslu bir sahil mahallesi statüsünde bulunuyor. 

6-Sultaniye Kaplıcaları

Tarihi çok eskilere dayanan Sultaniye Kaplıcaları, Milattan önceki bir devirde Kaunos halkı tarafından kullanılan doğal bir oluşum. Kaplıcalarda bulunan şifalı su sayesinde pek çok rahatsızlıktan kurtulmak mümkün.  Kaplıcalar, dalyan konaklama yeri arayanlar için de sağlık turizmi olarak uzun süreli değerlendirilebilecek bir yer. Sağlık açısından her yıl çok sayıda turisti ağırlayan bölgede, şifalı çamur banyosu imkanı da bulunuyor. İlçede bulunan dalyan otelleri ilçeye gelir bakımından da önemli katkılar sunuyor. 

Dalyan Tekne Turu 

Unutulmaz bir tekne turu deneyimlemek isteyenler için ilçede pek çok alternatif bulunuyor. İlçede hizmet veren çok sayıda özel tekne turu şirketi mevcut. Her turun birbirinden farklı güzergahı bulunuyor. Tekne turu kapsamında:

  • İztuzu Plajı,
  • Kargıcak Koyu,
  • Kaunos Antik Kenti,
  • Ekincik Koyu,
  • Sultaniye Kaplıcası ve pek çok yer ziyaret edilebiliyor.

Talebe göre ister uzun soluklu ister kısa mesafeli tekne turlarına katılmak mümkün. Ancak hangi tekne turunu tercih ederseniz edin, yanınızda muhakkak bir fotoğraf makinesi bulundurmalısınız. Çünkü dalyan tekne turu yaparken göreceğiniz tüm doğal güzellikleri, vakit kaybetmeden resmetmek isteyeceksiniz.

Siz de Dalyan'a gitmişken tekne turuna çıkmanın tadına varmak istiyorsanız, tekne turları sayfamızı inceleyebilir, kiralama yapmayı düşünürseniz bizimle 0531 367 65 76 telefon numaramızdan veya iletişim formunu doldurarak iletişime geçebilirsiniz. 

Son Blog Yazıları
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Gökçeada Gezi Rehberi - Koyları ve Plajları
  • Kekova Gezi Rehberi - Koyları ve Plajları
  • Söğüt Gezi Rehberi - Koyları ve Plajları
  • İstanbul'da Gezilecek Yerler
  • Karaburun Koyları ve Karaburun Gezi Rehberi