post picture

Foça Gezi Rehberi

Foça İzmir’in kuzeyine konumlanmış olan, masalsı görüntüsü ile bölgenin en sevilen sahil kasabalarından biridir. Eski ve yeni Foça olarak iki ayrı yüzü vardır. Eski Foça yani kasabanın orijinal hali muhteşem denizi, daracık sokakları ve kendine has güzelliği ile sizleri kendine hayran bırakıyor. Yeni Foça ise antik çağlarla modern zamanın sentezi olarak karşınıza çıkıyor. Foça her yüzü ile bir kere ziyaret edenin bir daha ayrılamadığı ve hayran kaldığı, İzmir’in en saklı köşesi diyebiliriz. 

Eski Foça’nın Tarihi 

Eski Foça tarihi M.Ö 6. Yüzyıla kadar dayanır ve İyon yerleşimlerinden en önemlisidir. O dönemde bölgede yaşayan Phokaia halkı oldukça usta denizcilerdir. Ege, Akdeniz ve Karadeniz arasında bir deniz ticari kolonisi kurdular. Sahip oldukları bu başarı, birçok uygarlığın iştahını kabartınca M.Ö. 546 yılında Persler tarafından şehir tahrip edildi. M.Ö. 334 yılında ise Büyük İskender, Pers İmparatorluğu’na son verdi. Kent ondan sonra sırasıyla Seleukoslar, Bergama Krallığı ve Romalılara ev sahipliği yaptı. 

13. yüzyılda Çaka Bey tarafından ele geçirilen Eski Foça, 1455 yılında da Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1867 yılında, eski ve yeni Foça birleştirilerek Manisa’ya bağlandı. Bugün İzmir’e bağlı önemli bir turizm ve kültür bölgelerinden biridir. 

Yeni Foça Hakkında Bilgi 

Yeni Foça Cenevizliler tarafından kurulmuş ve bölgedeki şap madeni işletilmeye başlamıştır. Bugün Foça’nın bucağı konumunda yer alan Yeni Foça 1867 yılına kadar bağımsız bir bölge olmuştur. Bugün her ne kadar Eski Foça ile birleştirilmiş olsa da bölgeyi ziyaret eden herkes bu iki bölgenin birbirlerinden belirli noktalarla ayrıldığını bilir. Her iki bölümde de mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken muhteşem yerler vardır. 

Foça Nerede?

İzmir Foça gibi muhteşem bir yere ev sahipliği yapan ilimizdir. Doğası, kültürü ve masalsı manzaraları ile Foça, İzmir’in kuzeyinde yer alır. İzmir merkeze yaklaşık olarak 64 km uzaklıktadır. İzmir’den Foça’ya ulaşım 1 saat kadar sürmektedir. Foça’ya Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşabilirsiniz. Yaz aylarında bölgeye direkt olarak vapur seferleri de bulunur. Ayrıca düzenlenen Foça turları ile de bölgeye ulaşabilirsiniz. 

Foça’da Gezilmesi Gereken Yerler

Foça merkez ve çevresinde sizleri bekleyen muhteşem güzellikler vardır. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde özellikle mutlaka görülmesi gereken yerlerin olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu yerler; 

Foça Sokakları

Tarihin tüm izlerini görebileceğiniz Foça sokakları, mutlaka gezmeniz gereken bir yerdir. Özellikle Karataş efsanesini duyduysanız, Foça’nın her karışına ayak basmanız gerektiğini tavsiye edebiliriz. Bu sokaklarda keyifli yolculuk yapmanın yanı sıra muhteşem resimler çekebilirsiniz. Eski Foça otelleri de bu bölgelere yakın olduğundan çok rahat edersiniz. 

Beşkapılar Kalesi ve Surları

Geçmişe yolculuk yapmak isteyenler için Beşkapılar Kalesi ve Suları tam olarak bu etkiyi sağlar. Sizi tarihi bir yolculuğa çıkaracak olan kalenin, çevresinde de akşam saatlerinde hediyelik eşya tezgahları kurulmaktadır. Burada ayrıca Athena Tapınağını görme şansınız oluyor. 

Eski Foça Limanı

Eski Foça Limanı tarihte pek çok medeniyetin, deniz ticareti yapmasına olanak tanımış, bir yerdir. Küçük deniz olarak da bilinen bu yere güzel bir sahil yolundan yürüyerek ulaşılabilir. Foça beachler yönünden zengin olduğu için her bölgesi ile sizleri kendine hayran bırakacaktır. 

Foça Sahilleri 

Foça sahil ve beachleri ile ünlü bir bölgedir. Bölgeye gittiğinizde mutlaka Çanak Koyu Sahili’ni, görmeniz gerekir. Foça beach ve sahilleri daha çok halk olduğu için üstelik herhangi bir ücret ödemeniz de gerekmiyor. 

Foça’da Nerede Kalınır? 

Foça oteller ve pansiyonlar konusunda oldukça fazla seçeneği olan bir ilçedir. Zaten turizm açısından çok gelişmiş olduğundan, sizlere pek çok seçenek sunulur. Foça’da pansiyon, otel ve butik otel gibi seçenekler sizleri karşılıyor. Eski Foça pansiyon seçenekleri hem uygun fiyatlı hem de inanılmaz şirindir. Ayrıca bölgede oldukça lüks ve yine dokusu ile sizleri hayran bırakacak butik oteller de bulunur. 

Yeni Foça otelleri ise daha çok taş yapılardan oluşan ve yine muhteşem görüntüleri ile sizleri kendine hayran bırakacaktır. Farklı bütçelere uygun pek çok pansiyon, butik otel bulabilirsiniz. Eski Foça butik otelleri ve diğer seçeneklere alternatif olarak bölgede çok fazla kiralık villa seçeneği de bulunur. 

Foça Tekne Turu 

Foça keyifle ve dolu dolu gezilmek istendiğinde en iyi seçenek kuşkusuz tekne turlarıdır. Birbirinden güzel Foça koylarından; Siren Kayalıkları, İngiliz Burnu, Hayırsız Ada gibi koyları tekne turlarıyla keşfedebilirsiniz. Yaz sezonunda sürekli olarak tekne turları yapılırken kış sezonunda balık avı turları düzenlenmektedir. Foça pansiyon ve otel seçeneklerinden yararlandıktan sonra, orada geçireceğiniz zamanı daha keyifli hale getirmek için tekne turlarına katılabilirsiniz. 

Foça hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştık. Tekne turuna çıkmayı düşünürseniz Foça tekne turları için sayfamızı ziyaret ederek birbirinden güzel gezi teknesi veya yelkenli seçeneklerini inceleyebilir ve rezervasyon için bizimle 0531 367 65 76 numaralı telefon hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. 

Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi
İlginizi Çekebilir