post picture

Ayvalık Tostu Nasıl Yapılır, Ayvalık Tostu Nerede Yenir?

Tahmin ediyoruz ki Ayvalık tostunu duymayan yoktur. Ancak bu tostu duymuş olmak nasıl yapıldığının bilindiği anlamına gelmez. Bunun için bizde bu makalemizde ayvalık tostu nasıl yapılır, ayvalık tostunun içine neler konur, ve ayvalık tostunun tarihi hakkında uzun bir yazı hazırlayalım istedik.

Ayvalık tostu Mısır geleneğinden bugüne kadar gelmiştir. Fakat bu Ayvalık tostunu ilk olarak Mısırlıların yaptığı anlamına gelmez. Çünkü Mısırlıların amacı o dönemde ekmeğin neminin alınarak uzun süre bozulmadan kalmasını sağlamaktı. Zamanla bu teknik daha fazla geliştirilerek ekmeğin içine konulan malzemeler sayesinde adı bugünlere kadar gelmiştir. Ayvalık ekmeğinin içine koyulan malzemeler kişinin tercihine göre değişiklik gösterir. Hem lezzetli hem de doyurucu olması bu tostu ön plana çıkarmıştır. Aşağıda tarifini vereceğimiz ayvalık tostu klasik olan bir tariftir. Ayvalık tostu içindekileri ise sizler için listeledik.

Ayvalık Tostu Malzemeleri Nedir?

  • 4 adat dilimlenmiş tost ekmeği
  • 8 adet dilimlenmiş kaşar
  • 4 adet tost ekmeği
  • 8 adet dilim kaşar
  • 6 adet kokteyl sosis
  • 8 dilim sucuk
  • 1 adet domates
  • 2 adet kornişon turşu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı Rus salatası
  • Salam

 

Klasik Ayvalık Tostu Nasıl Yapılır?

Yukarıda klasik ayvalık tostunun içine konulacak malzemeler listelenmiştir. Peki, bu malzemeleri kullanarak nasıl ayvalık tostu yapabiliriz.

Sosis ve salamları uzun ve ince olacak biçimde doğrayın. Kaşar peyniri ve domatesleri doğrayarak bir kenara ayırın. Salatalık turşusunu uzun ve ince şekilde doğrayın ve sucukları halka şeklinde dilimleyin.

Yukarıda hazırladığınız malzemelerden salam, sosis ve sucukları bir tavanın içine koyarak renkleri değişene kadar kavurun. Daha sonrasında tost makinesinin içine ekmekleri koyarak üzerinde hafif tost izi çıkacak kadar bekleyin. Isınan ekmeklerin iki tanesinin içine ikişer dilim kaşar koyun ve sonra tavadaki malzemeleri eşit olacak şekilde bu iki dilim ekmeğin içine yerleştirin. Malzemeler üst üste gelecektir. Bu karışımın üzerine en son iki yemek kaşığı oranında Rus salatasını ve turşuyu ekleyin. Son olarak en üste kaşar peyniri koyarak ekmeğin ikinci dilimini üzerine kapatabilirsiniz. Artık ayvalık tostunuz tost makinesinde sıkıştırılmak için hazırdır. İçindeki kaşar eriyene kadar tostun üzerine basın ve ketçapla servis edebilirsiniz.

Ayvalık Tostu Kaç Kaloridir?

Ayvalık tostunun gerek içindekiler gerekse doyurucu olma özelliği kilo almak istemeyenleri ister istemez korkutmuş ve kalorisinin ne kadar olduğunu merak ettirmiştir. 1 porsiyon ayvalık tostu yaklaşık olarak 415 kaloriye denk gelir.

Ayvalık Tostu Nerede Yenir?

Ayvalık Tostçular Çarşısı

Bazı lezzetlerin en büyük kaynağı meşhur olduğu yer olduğunu herkes bilir. Bunun için yolunuz Balıkesir Ayvalık’a düştüğünde gitmeniz gereken bazı lezzet durakları vardır. Ayvalık tostçular çarşısı olarak bilinen bu yerde küçük küçük tostçu dükkânları bulunmaktadır. Aşağıda bahsedeceğimiz bu mekânlar ayvalık tostu sevenlerin çarşıya gittiklerinde uğramaları gereken yerlerdir. 

Mesut Büfe

Ayvalık tostçular çarşısında bulunan Mesut büfe çarşının en popüler olan mekanlarından biridir. Tarihi çok gerilere kadar giden bu büfe tanındıkça eski müdavimlerini küstürmüş olsa da bugün halen yoluna devam etmektedir. 

Avşar Büfe

Adı Hülya Avşar’dan esinlenmiş olan büfenin bir hikayesi var. Hikayeye göre Hülya Avşar, Avşar büfe’ ye gelmiş ve tostu yedikten sonra çok beğenmiş. Hülya Avşar’ın resimlerinin olduğu bu büfe bugün halen çok kalabalıktır. Gitmek istediğinizde yer bulamama ihtimaliniz var, fakat paket yaptırarak yine tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Sultan Fast Food

Ayvalık tostçular çarşısında ilgi gören başka bir yerde Sultan Fast Food’tur. Mekana gelenler isterlerde cız bız şeklinde pişirilen sucuklu tostu da tercih edebiliyor.

Sürçam Tost Evi

Ayvalık tostunun en büyük özelliği içindeki malzemelerin bol olmasıdır. Sürçam Tost Evi bunu en güzel şekilde yapıyor. İçindeki malzemeleri acımadan kullanan mekan samimi olmasıyla da dikkat çekiyor. Eskiden daha ucuz fiyatlara sahipti fakat isim yaptıkça eski müdavimlerinin küsmesine neden oldular. 

Ayvalık Gücü Çay Bahçesi

Çay bahçesinin en önemli özelliği Ayvalıkspor takının tesisleri olmasıdır. Mekanı diğer tostçulardan ayıran en önemli özelliği denize kenarının olmasıdır. Yani lezzetli bir tostu yerken ailenizle güzel zaman geçirebilir, sevdiğinizle romantik anlar yaşayabilirsiniz. Mekanın sakızlı dondurması da ilgi çeken lezzetler arasında. 

Meşhur Dürümcü Serko

Dürüm denildiğinde ilk akla gelen güneydoğu olmuştur. Ancak Meşhur dürümcü Serko Ayvalık’ta bu dürüm lezzetini sunanlar arasında. Bir traktör önü dürümcüsü olarak biliniyor olsa da Sarımsaklı plajı yolunun üzerinde olması mekanın güzelliğini ön plana çıkarıyor. 

Tadım Tost Ev

Nostaljik bir mekan arayanlar için Tadım Tost Evi mükemmel bir tercih olacaktır. Özellikle çocukluğu sarımsak plajında geçmiş olan kişilerin burayı bilmemesi mümkün değil.

Emirgan Cafe

Emirgan cafe’de ayvalık tostu sevenlerin uğramaları gereken yerlerden bir tanesi. Sarımsak plajı yakınında bulunan cafe gündüzleri bir hayli dolu.

Ayvalık Tostunun Farkı Ne?

Yukarıda ayvalık tostu tarifi, yapılışı ve yenilebilecek mekanlar hakkında bilgiler verdik. Peki, ayvalık tostunu bu kadar güzel yapan en önemli özelliği nedir? Hemen açıklayalım lezzeti ekmeğinde saklıdır. Ayvalık tostu ekmeği nohut mayası ile yapılır. Şu an çoğu yerde satılan ekmeğin görünümü aynı olsa da lezzetinde farklılıklar olduğunu söyleyebiliriz. 

Ayvalık Adı Nereden Geliyor?

Yukarıda ayvalık tostunun genel bir tarihi hakkında bilgi verdik, ancak merak edilen konulardan birisi de Ayvalık adının nereden geldiğidir. 1972 yılında yayınlanmış olan Yunanca bir kitaba göre Ayvalık adının yabani ayvadan geldiği düşünülmektedir. Filozoflara göre Ayvalık kelimesi “Aitlik” kelimesinden türetilmiştir. İÖ 330’dan beri süregelen bu isim o dönemde Kydonie şeklinde biliniyordu. Şu an halen ismin tam olarak nereden geldiği konusunda kesin bir kaynak bulunmuyor, ancak mitolojide bilinen bir gerçek var ki Edremit Körfezinden İzmir’e kadar giden Midilli’yi de içine alan kıyı şeridine yerleşmiş olan bir soyun ülkesidir. Bugün bölgede yapılan kazı çalışmalarında göze çarpan hiçbir yapı ya da temel bulunamıyor ancak antik devre ait çok sayıda çömlek, çanak parçaları görülüyor. Çanak çömlekten yola çıkılarak bakıldığında ise yukarıda bahsettiğimiz tarih olan İÖ 330’lara kadar gidiyor.

Blog yazımızda Ayvalık tostu ile ilgili bilgi vermek istedik, Ayvalık veya Cunda'da tekne turuna çıkmak isterseniz tekne ve yat kiralama seçenekleri ve çok uygun fiyatlar için Ayvalık Tekne Kiralama sayfamızı inceleyebilir, kiralama yapmayı düşünürseniz bizimle 0531 367 65 76 telefon numaramızdan veya iletişim formunu doldurarak iletişime geçebilirsiniz. 

Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi