post picture

Kıyıdan veya Tekneden Denize Girerken Dikkat

Kıyıdan veya Tekneden Denize Girerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yaz ayları geldiğinde bir çok insan sahil kenarlarına, plajlara akın eder. İnsanlar tatilleri boyunca denize girer, güneşlenir, eğlence mekanlarında eğlenir, günübirlik tekne turlarına katılır, tekne kiralar, güzel restoranlarda yemek yer ve keyifli bir zaman geçirmeye çalışırlar. Denize girmek yazın sıcaklarda insanı rahatlatır. Deniz girmek, yüzmek sağlık açısından da çok faydalıdır. Fakat deniz tehlikelidir. Denizin şakası olmaz diye bir söz vardır ve bu söz çok doğrudur. Bir anlık yanlış, hatalı bir karar yaşamınıza mal olabilir veya ciddi şekilde yaralanmanız sonucunu doğurabilir. Tehlike yüzme bilmeyenler için daha fazla olsada, bir çok durumda yüzme bilmeniz de sizi kurtaramayabilir. Bu yazımızda, denize girerken karşılaşabileceğiniz tehlikelerden bahsedeceğiz.

 

Denizin Şakası Olmaz 

Denizde karşılaşabileceğiniz problemlerden birisi, kramp girmesidir. Denizde Kramp girmesi vücudunuzun hareket kabiliyetini azaltır. Bu durum da, suyun üstünde kalmanızı zorlaştıracaktır. Denize girmeden önce, ısınma egzersizleri yapmanız denizde kramp girme riskini azaltır. Çok sık kramp problemi yaşıyorsanız, denizde fazla açılmamanız yararınıza olacaktır.

Yaz aylarında bazı tekneler kıyıya çok yakın seyir edebilirler. Dikkatli olmazsanız yüzerken bir tekne size çarpabilir veya teknenin pervanesine kapılabilirsiniz. Her iki durum da, ciddi şekilde yaralanmanıza neden olabilir. Günübirlik tekne turları, kiralık tekneler, özel yatlar, balıkçılar gibi bir çok tekne sahile yakın seyir edebilirler.

Derinliğini bilmediğiniz, dibi görünmeyen yerlerde balıklama atlayış yapmayın. Başınızı sert bir şekilde vurmanız, hayatınızı kaybetmenize veya ciddi şekilde yaralanmanıza neden olabilir. Hatta böyle yerlerde, çivileme tabir edilen atlayışlar da ciddi yaralanmalara, kırıklara neden olabilir.

Tok karnına denize girmekten kaçının. Denize girmeden en az 1-2 saat önce yemek yiyin.

Özellikle hamile ve bebekler temiz yerlerde denize girmelidir. Yakıcı güneşten korunmalıdırlar. Genel olarak herkesin, başını güneşten koruması gerekir. Güneş çarpması yaşamanız, hayatınıza mal olabilecek tıbbi tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Denizde yüzerken akıntılara dikkat edin. Yüzme bilseniz bile, öyle güçlü akıntılar vardır ki bunlara kapılmaktan kendinizi kurtaramayabilirsiniz.

Yüzme bilmiyorsanız boyunuzu geçen yerlere açılmayın. Dalgalı sahillerde denize girmeyin. Tercih şansınız varsa, cankurtaran ekiplerinin olduğu plajları tercih edin. Tekne turlarına katılmışsanız, genelde derin yerlerde yüzme turu molaları verildiğinden denize girmemeniz gerekir. Yüzme bilseniz dahi, teknede cankurtaran simidi, can yeleği gibi zorunlu ekipmanların bulunduğundan emin olun, www.tekneveyat.com üzerinden günübirlik tekne turlarındaki teknelerin özelliklerini kontrol edebilirsiniz.

Bebeğinizi denize sokuyorsanız mutlaka bebek simidi, can yeleği, kolluk gibi bir malzeme kullanın.Ne kadar bebeği tutsanızda, dengenizi kaybedip düşebilirsiniz.

Çocuklarınızı, denizin tehlikeleri konusunda uyarın ve plajda çocuklarınıza göz kulak olun.

Tecrübeniz, bilginiz yoksa denizde dalmaktan kaçının. Kulağınız basınçtan etkilenerek zarar görebilir, nefessiz kalma, akıntıya kapılma gibi tehlikeler yaşayabilirsiniz.

Her yıl ülkemizde, ortalama 1000 kişi suda boğularak yaşamını yitirmektedir. Kendinizin ve ailenizin üzülmesini istemiyorsanız, denize girerken çok dikkatli olmalısınız. Boğulan kişilerin büyük çoğunluğu iyi yüzme bilmeyen kişilerdir. Yüzme öğrenmek, hiç de zor bir şey değildir. Bir çok tatil bölgesinde yetişkinler ve çocuklar için yüzme kursları vardır. Bu kurslara giderek yüzmeyi öğrenebilirsiniz.

Son Blog Yazıları
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Antalya Koyları ve Plajları
  • Karaburun Koyları ve Karaburun Gezi Rehberi
  • Datça Koyları ve Plajları
  • Çeşme Koyları ve Plajları
  • Hisarönü Gezi Rehberi