post picture

Denizde, Tekne ve Yat Kazalarında İlk Yardım

Merhaba, kış ayını artık yavaş yavaş geride bırakıyoruz ve önümüzdeki günler bizi yaza hazırlıyor. Bir çok insan yaz aylarında tatil için deniz kıyılarına, ferahlamak ve dinlenmek için kaçar. Evet, bu tarz kaçamaklar yapmak oldukça güzel. Fakat karada tehlikeler olduğu gibi, deniz içerisindeki tehlikelerinde olası ihtimallere karşı bizi beklediğini unutmamak gerek.

Ülkemizde bir çok kişi ilk yardım hakkında bilgi sahibi değiller. Bu bilgisizlik çoğu zaman kişiler üzerinde hüsran ile sonuçlanmaktadır. Bu gün sizler için bazı bilgilendirmeler yapacağım. Bu bilgilendirmeler umarım önümüzdeki yaz aylarında, başınıza gelecek olumsuzluk ihtimalleri karşısında destekleyici olur.

Yüzerken Dinlenin

Biliyorum, hepimiz yüzmeyi çok seviyoruz. Bu sevgi suya olan aşkımızı kabartıyor ve boyumuzun metrelerce aştığı noktaya kadar gitmemizi sağlıyor. Ne kadar iyi bir yüzücü olursanız olun, illaki belli bir noktada yorulacaksınız. Yorulduğunuz zaman, geri dönme mesafeniz uzak ise suyun üstünde panik yapmadan sırt üstü yatın ve dinlenmeye başlayın. Dinlenme süreniz, karaya çıkacak kadar efor gücü kazanacak kadar olmalıdır.

Kramp Girmesi

Kramp girmesi bir yüzücünün en dikkat etmesi gereken durumlardan biridir. Denizin hangi bölgesinde olursanız olun, ciddi bir kramp girmesi sizin hayatınıza mal olabilir. Peki kramp girmesine karşı ne yapmalıyız? İlk önce kesinlikle olabildiğince sakin olmalı, sırt üstü yatma pozisyonuna gelerek krampın olduğu bölgenin kas yapısını uzatarak, rahatlamaya çalışmanız gerekmektedir. Eğer derin bir yerde değilseniz, tutunabileceğiniz bir bölgede dinlenmeye geçerek, kramplı olan bölgeyi iki dakika boyunca ovuşturarak kas gevşemesini sağlayabilirsiniz.

Boyun Zedelenmesi

Bulunduğunuz bölgede suya atlamadan önce iki kez düşünün. Çünkü suyun derinliği kıyıdan veya yukarıdan bakıldığı zaman anlaşılamaz. Bazı bölgelerde sığ suya atlamanın, geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Sığ suya balıklama atlayış boyun kırıklarına yol açabilir ve omurilikte zedelenme, ezilme, kesilme olabildiği gibi omuriliğin beyine yakın üst kısımlarında şişme görülebilir. Solunum noktası omuriliğin ani şişmesi yüzünden boğulma tehlikeleri görülebilir. Kişi boğulma tehlikesinden kurtulsa bile felç kalma olasılığı oldukça yüksek bir durum söz konusudur.

Bu tip bir durumda ne yapmanız gerektiğine lütfen dikkat edin, aksi halde bir yakınızı kollarınızın arasında kaybedebilirsiniz. Bu tip travmalarda öncelikle kazazedeyi uygun koşullarda en yakın en yakın hastaneye götürmek gerekir. Dikkat edilmesi en önemli konu ise hastanın taşınması sırasında boyunun hareket etmesini korse ve benzerleriyle engellemektir ve hastanın taşındığı zeminde düz olmalıdır.

Olta İğnelerine Dikkat

Denizde pek nadirde olsa, bazı kişilerin ayaklarına ve ellerine olası durumlarda olta iğneleri batabiliyor. Olta iğneleri oldukça tehlikeli ve mikrop taşıyan bir yapıya sahiptir. Çoğu zaman olta iğneleri uzak kısımlara düşebiliyor fakat denizin hareketleri çoğu zaman bu iğneleri kıyıya kadar taşıyabilir. Diyelim ki tekneden atladınız, dibe dalıp toprak çıkarmak istediniz. Bu esnada elinize  veya ayağınıza iğne battı. İlk etapta bunu fark ederseniz işiniz biraz daha kolaylaşır ve hızlı bir şekilde en yakın hastaneye gidebilirsiniz. Özellikle tehlikeli durumlar yumuşamış derilere olta iğnesi batmasıdır. Bu tip durumlarda kesinlikle kendiniz müdahale etmeyin. Çünkü iğneyi çıkarmaya çalışırken derinizden ve bir parça etinizden olabilirsiniz.

Boğulma

Denizde en çok yaşanılan ve en çok görülebilen vakalardan biridir. Bu vaka çoğu zaman ölümle sonuçlanabiliyor. Bu tip durumlarda ilk yardım en önemli etkenlerden biridir. İsterseniz öncelikle boğulmanın genel nedenlerine bakalım.

  • Bilinçsiz olarak açılmak,
  • Su yutmak,
  • Yorgunluk,
  • Suda dinlenememek,
  • Panik olmak,
  • Bilinç kaybı

Peki boğulan bir kişiye nasıl ilk yardım müdahalesinde bulunabiliriz?

  • Suda boğulma tehlikesi geçirmiş bir kişiyi karaya çıkarıp, sırt üstü yatırın.
  • Varsa takma dişini çıkarın.
  • Ağızdan ağıza yapay solunum yapın, soluk verdiği zaman kişinin başını yana çevirin. Bu hareketi  5-6 kez tekrarlayın. Böylece; fazla su köpürerek dışarıya çıktığı zaman, kişiye yeterli sonulun sağlamış olursunuz.
  • Yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnı altından tutarak hastayı yukarı kaldırınız. Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz.

Boğulma vakalarında en önemli ilk yardımlardan biride suni teneffüs yapmaktır.

Suni Teneffüs Bir İnsan Nefes Alamadığında Ne Yapılmalı: Nefes alamamanın en yaygın sebepleri: boğazın tıkanması bilinç kaybı olan kişinin boğazının, dili ya da balgam tarafından tıkanması boğulma, dumandan boğulma ya da zehirlenme kafaya ya da göğse yenen güçlü darbe kalp krizi insan nefes alamazsa 4 dakika içinde ölür. Nefes alamıyorsa, DERHAL suni teneffüs yapmaya başlayın.

Aşağıdakilerin hepsini olabildiğince çabuk uygulayın:

  • Ağız ya da boğazda bulunan herhangi bir şeyi parmağınızı kullanarak derhal çıkarın. Dili dışarı çekin. Boğazda balgam varsa acilen temizlemeye çalışın.
    Çabuk ama özenle hastayı sırtüstü yatırın. Yavaşça başını geriye doğru yatırıp çenesini dışarı çekin.
    Burnunu parmağınızla kapatarak, ağzını sonuna kadar açın, hastanın ağzını kendi ağzınızla kapatıp, göğsü kalkıncaya kadar kuvvetlice üfleyin. Havanın çıkmasını bekleyip tekrar üfleyin.
  • Yaklaşık her beş saniyede bir bunu tekrarlayın. Küçük çocuklar ve bebeklerde, burun ve ağzı kendi ağzınızla kapatarak her üç saniyede bir çok dikkatlice üfleyin.
  • Hasta kendi kendine nefes almaya başlayana veya öldüğünden hiç şüpheniz kalmayana kadar, suni teneffüse devam edin. Bazen 1 saat ya da daha fazla denemek zorunda kalınabilir.
Son Blog Yazıları
  • Çeşme'den Sakız'a Nasıl Gidilir?
  • Bodrum’dan Rodos'a Nasıl Gidilir?
  • Yunan Adalarını Keşfe Çıkın
  • Yaz Aylarını Renklendir: Tekne Tatili
  • Tekne Tatili Sırasında Yapılacak Aktiviteler
  • Tekne Transferi