post picture

İstanbul'u Boğaz Turuyla Denizden Keşfetmek

İstanbul’a yolu düşen herkes şehri karış karış gezmek ister. Bunun sebebi, Osmanlı’ya dayanan tarihi ve doğal güzellikleridir. İstanbul sadece ülkemiz değil aynı zamanda dünya tarihi açısından da oldukça önemli bir şehirdir. Bu şehirde yapılacak o kadar şey, gezilecek o kadar çok yer vardır ki… Karış karış İstanbul’u gezmek başka hiçbir şehirde bulamayacağız güzelliklerin farkına varmak demektir. İstanbul'a geldik ama nereleri gezeceğiz diyorsanız, İstanbul'da Gezilecek Yerler yazımız tam size göre!

İstanbul’u gezerken atlanmaması gereken detayların birisi de boğaz turudur. İstanbul Boğazı bulunduğu konum itibariyle dünyanın en stratejik yerlerinden birisidir. Bu konumu şehrin boğazlar çevresi üzerine kurulmuş olmasıyla daha da önem taşımaktadır. Boğaz turunda İstanbul’un kıyılardaki güzelliklerinin farkına varabilirsiniz. Bu eşsiz güzellikler için iyi plan yapmanız yeterli olacaktır.

Yazımızın devamında boğaz yapacağınız turlarda sizleri neler karşılıyor, neler görebileceksiniz gibi detaylara yer vererek planlarınızı şekillendirmenizde yardımcı olacak bir yazı hazırlamak istiyoruz. Boğazın eşsiz güzelliklerinin detaylandırılarak hazırlandığı rehberimiz sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz özelliktedir.

Boğaz turu esnasında görebileceğiniz yerlerden bazıları; Dolmabahçe Sarayı, Galata Kulesi, Valide Sultan Camii, Çırağan Sarayı, Anadolu Hisarı, Boğaz Köprüsü gibi daha birçok önemli yapıyı izleyebilirsiniz. Detaylı bir şekilde ilerlememiz gerekirse;

Boğaz turu için farklı iskelelerden yolculuğunuza başlayabilirsiniz, bizler bazı iskelelerden yola çıkarak sizlere hem güzergah hem de güzergah üzerinde görülebilecek yerler hakkında kısa kısa bilgiler vereceğiz. Yazımızın son kısmında ise kişiye özel turlardan bahsedeceğiz. Klasik turların dışında hayallerinizdeki gibi boğaz turu planlıyorsanız merak ettiklerinize cevaplar bulabilirsiniz.

İlk tur için uygun iskelemiz Kabataş iskelesidir. Buradan eşsiz İstanbul turu için başlangıç yapılabilir, eğer burası size yakın değilse Beşiktaş semtine bağlı Beşiktaş iskelesini de tercih edebilirsiniz. Turumuzun ilerleyen kısımlarında bizleri nelerin karşılayacağını başlıklar halinde yazarak devam edelim;

Dolmabahçe Sarayı:

17.yy’da Osmanlı Devleti döneminde yapılmıştır. Dönemim padişahı Sultan Abdülmecit’tir. Burasını farklı kılan nedenler arasında mimarları yer almaktadır. Balyan kardeşler denilen, iki ermeni kardeşin mimarlığında inşa edilmiştir. Doğu ve Batı mimari üsluplarının bir sentezini sunması da farklılığının nedenleri arasında bulunmaktadır. 285 odalı bu sarayda dönemin devlet işleri yürüttürülür, cihan hâkimiyeti buradan sağlanırdı. Sarayın görkemli duruşu yapıldığı çağın heybetli yapıları arasında yer aldığının şüphesiz kanıtları arasında yer almaktadır.

Çırağan Sarayı:

Beşiktaş ilçesinde bulunan saray, kendi adının verildiği Çırağan caddesinde yer alır. Bulunduğu yer eşsiz İstanbul boğazı manzarası için kusursuz bir izlenim bırakması adına, Osmanlı devleti döneminde dönemin büyük devlet adamlarına tahsis edilen bir yer olmasıyla dikkat çekiyordu. Burada bulunan köşk ve kasırlar 1910 yılında çıkan yangınla yok oldular. Buraya da ahşabın yanıcı özelliğinin dışında mermer ana malzemesi kullanılan büyük bir saray yapıldı. Çırağan Sarayının yapımı yaklaşık olarak 4 yıl sürdü. Dönemin en değerli para birimi altın olduğundan yapımında altın kullanıldı. Yaklaşık olarak 4 milyon altın harcanan saray en temelinde mermer malzemeden ve eşsiz işçilikten oluşturulmuştur.

Beylerbeyi Sarayı:

Üsküdar ilçesine bağlı olan Beylerbeyi Sarayı Sultan Abdülaziz döneminde tamamlanmıştır. Sarayın ilginç yönleri arasında yazlık saray olarak bilinmesi bulunmaktadır. Yaz aylarında kullanılan özellikteki yapısından dolayı mermer malzeme kullanılmıştır. İç kısmında ahşap oymacılığının da kullanıldığı saray da yaz aylarının serin geçmesi için üstün mimari özelliklerle donatılmıştır. Denize sıfır konumuyla eşsiz bir görsel deneyim sunan sadece döneminin değil, günümüzün de en önemli sarayları arasında bulunmaktadır.

Boğaziçi Köprüsü:

Asya ve Avrupa’nın birbirine bağlanmasını sağlayan ilk köprü olan Boğaziçi Köprüsü deniz turu ile görülebilecekler arasında yer almaktadır. Köprünün yapımı 1973 yılında tamamlanmıştır. İki kıtanın birleşmesini sağlayan köprü yüzyıllar öncesinde farklı medeniyetlerin gemileri yan yana dizerek üzerine körü kurmasıyla başlamıştır. Bir mühendislik harikası olan köprünün gece aydınlatılması eşsiz boğaz manzarasının anlamını daha da özel kılmaktadır.

Anadolu Hisarı:

İstanbul’un Anadolu yakasında, Anadolu Hisarı semtinde yer alan bu önemli doku günümüzde gerçek bir görsel şölen sunmaktadır. Boğaz turları esnasında ışıklandırmalarıyla anın ölümsüzleştirilmesi adına eşsiz karelere imkan sağlayan özellikleriyle dikkat çekmektedir. İstanbul’un fethedilmesi için Osmanlı Devletinin bir üs olarak kullandığı hisar önemli tarihi özellikler taşımaktadır.

Pierre Loti:

Ünlü Pier Loti tepesinin başlangıcı sayılabilecek olan teleferik gişelerinin olduğu kısımdan geçen turlar Pier Loti tepesinin izlenmesini sağlamaktadır. Oldukça yüksek bir alana konumlandırılmış olan tepenin özellikle akşam saatlerinde eşsiz İstanbul manzarası sunduğunu hatırlatmakta fayda var.

Galata Köprüsü:

Eminönü ile Karaköy arasında bulunan köprü, tarihin eski zamanlardan beri yapılması planlanan iki yakayı birleştirme planlarının uygulanması olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk yapıldığında ahşap bir köprü özelliği taşıması onun yetersiz kalmasına neden olduğundan dolayı, betonarme bir köprü inşa edilerek ihtiyaçların karşılanması hedeflendi.

Rumeli Hisarı:

Sarıyer ilçesine bağlı olan Rumeli Hisarı farklı, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılmıştır. Boğazın en dar noktasına yapılan hisar düşman işgallerinin önüne geçilmek amacıyla inşa edilmiştir. Konum olarak Anadolu Hisarı’nın tam karşısındadır. Böylece düşmanın boğazdan geçişinin engellenmesi hedeflenmektedir.

Yukarıda saydığımız yerlerin dışında, onlarca tarihi ve doğal güzelliklerin izlenebileceğini de bilmenizde fayda var. Boğaz turu esnasında saymakla bitmeyecek tarihi ve doğal güzelliklerin birkaç tanesine örnek verdikten sonra sizlerden gelen sorularla deva edelim. Bu soruları yine alt başlıklar halinde sıralayarak sadeleştirelim;

Boğaz Turları Nereden Kalkar?

Sadece size özel olan tekne turlarımız, Arnavutköy, Bebek, Kuruçeşme, Tarabya İstinye, Sarıyer, Anadolu Kavağı, Kuleli, Haliç, Beşiktaş, Eminönü, Üsküdar, Kabataş ve Kadıköy İskeleleri başta olmak üzere hemen hemen her iskeleden kalkan gemilerle turlara katılmanız mümkündür

Her Zaman Boğaz Turları Var Mıdır? 

Boğaz turları yıl içerisinde hemen hemen her zaman bulunabilir. Bahar ve yaz aylarında tur sıklığının daha fazla olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Bununla beraber yaz aylarında hemen hemen her gün boğaz turu bulunmaktadır. Kış aylarında ise belirli günlerde veya haftalık olarak düzenli turlara katılabilirsiniz.

Kişiye Özel Boğaz Turu Var Mı?

Boğaz turları isteğinize göre kişiye veya kurumlara özel olarak hazırlanabilmektedir. Kişiye özel turlar arasında kahvaltı boğaz turu, yemekli boğaz turu, boğazda doğum günü turları, evlilik teklifi, evlenme yıldönümü, bekarlığa veda ve iş yemeği turları gibi çeşitli aktivitelerin bulunduğu kendi turunuzu kendiniz tasarlayabileceğiniz imkanlar mevcuttur. Eşsiz boğaz manzarası eşliğinde planladığınız organizasyonları düzenleyebilirsiniz.

Bu opsiyonlara ek olarak kiralık tekne, kiralık yat gibi alternatif seçenekler arasından da seçim yapmanız mümkündür. Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle birlikte kaliteli zaman geçirmek adına bu tür organizasyonların tamamının tüm detaylarına kadar sizler için düşünülerek hazırlandığını da bilmeniz de fayda var.

İstek ve ihtiyaçlarınıza göre, üçüncü köprü (Yavuz Sultan Selim köprüsü), Ortaköy, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi alternatif güzergahları bizzat siz belirleyebilirsiniz. Tur esnasında gerçekleşecek olan ikramlar, müzikler ve diğer detayları da belirleyebilirsiniz.

Günümüzde giderek yaygınlaşan doğum günü turları yeni evlenecek olan çiftlerin en çok tercih ettiği seçenekler arasında yer almaktadır. Bu önemli günü boğazda yaşamak isteyenler turları kendi opsiyonlarıyla ayarlayarak hayallerindeki düğün törenini gerçekleştirebilmektedir.

Hayallerinizi gerçekleştirebilmek adına sizlere sınırsız çözümler sunan firmalarla iletişime geçerek, bilgi alabilirsiniz. Kendi turunuzu kendiniz belirleyebilir, misafirlerinize unutulmaz bir boğaz turu deneyimi yaşatabilirsiniz. En sevdiğiniz arkadaşınızın yeni yaşını İstanbul Boğazı'nın benzersiz manzarası eşliğiyle kutlayabilirsiniz. Bunlar ve daha fazlası için iletişime geçerek veya İstanbul Yat Kiralama sayfamızı inceleyerek merak ettiklerinize cevap bulabilir, hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Son Blog Yazıları
  • İstanbul'da Gezilecek Yerler
  • İstanbul'da Muhteşem Bir Gün Geçirmek
  • İstanbul Boğazı'nda Denizden Transfer, Deniz Taksi
  • İstanbul Boğaz'da Özel Vapur Kiralama
  • Çanakkale Boğazı'nda Denizden Transfer, Deniz Taksi
  • Boğaz'da Teknede Kahvaltı Keyfi
İlginizi Çekebilir